Finančna uprava Republike Slovenije je začela z vračili nezakonito odmerjene dohodnine delavcem migrantom. Skupno naj bi država pobrala za kar 5 milijonov preveč dohodnine, do vračila pa so upravičeni le tisti, ki so si to izborili po sodni poti.

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je že pred časom presodilo, da je različno obravnavanje zavezancev, ki so davčno napoved vložili na podlagi samoprijave in zavezancev, ki so davčno napoved oddali v predpisanih rokih, glede priznavanja stroškov prehrane in prevoza ter drugih olajšav, nezakonito ter v nasprotju s temeljnimi načeli davčnega in ustavnega prava.

Preveč plačalo več kot 1000 ljudi, pomoč poiskalo le dobrih 300

Izdanih odločb za samoprijave, prek katerih so delavci migranti izgubili svoje pravice do uveljavitve olajšav, je bilo več kot 1000. A prek odvetniških pisarn sindikata delavcev migrantov je pravno varstvo poiskalo od 300 do 400 ljudi. Ti so upravičeni do vračila nezakonito odmerjene in plačane dohodnine, preostali pa ne, saj so njihove odločbe o odmerjeni dohodnini že pravnomočne.

Ana Alenc z možem v sosednji Avstriji kruh služi že 27 let. Doplačila dohodnine pa so ji zadnja leta pošteno kratila spanec. Dobivala je namreč položnice z zneski tudi po 2400 evrov. Le ena je bila 1700, ostale pa vse preko dva tisočaka, pripoveduje Ana. Teh zneskov z možem nista mogla poravnati.

»Saj niti nisva imela denarja. Za osnovno preživetje moraš imeti in sva se odločila, da ne bova plačala. Prav tako sem bila leta 2015 zelo bolna, kar je tudi vplivalo na to,« pravi Alencova.

Do vračila upravičeni le nekateri

Ker sta davčno napoved vložila na podlagi samoprijave, sta se kot številni drugi delavci migranti obrnila na odvetnika Davorja Ozmeca. »Povprečno se je pri posameznikih odmerjalo okrog 2000 evrov na leto. Več je bilo potrebno plačati, kot bi bilo v primeru, če bi to počeli zakonito,« pravi odvetnik Davor Ozmec.

Do vračila nezakonito odmerjene dohodnine je danes upravičenih od 300 do 400 delavcev migrantov, ki so poiskali sodno varstvo. Preostali, ki tega niso storili, do vračila niso upravičeni. Odločbe o odmerjeni dohodnini so namreč že pravnomočne in jih ni več možno izpodbujati ter s tem uveljavljati pravico do vračila. 

Odpraviti, razveljaviti ali spremeniti jih je mogoče le z izrednimi pravnimi sredstvi, sprememba stališča oziroma sodne prakse, do katere je prišlo z odločbo Vrhovnega sodišča RS, pa ni tak razlog. Odvetnik sindikata delavcev migranta kljub temu še ne meče puške v koruzo.

Boj, da bi vsi dobili povrnjen denar

Delavci migranti vztrajajo, da morajo biti vsi, ki so plačali previsoko dohodnino, upravičeni do vračila. Ana in njen mož sta odločena, da bosta sodne bitke bila še naprej. Anina odločba o dohodnini za leto 2011 je šla nazaj na prvostopenjsko sodišče, tako da bo še nekaj časa v nejasni usodi.

Razlika pri enem delavcu migrantu lahko zaradi napačnega obračunavanja dohodnine znese od 1000 pa tudi do 3000 evrov. Po nekaterih ocenah je država na račun delavcev migrantov pobrala za skoraj 5 milijonov evrov dohodnine preveč. Boj za vračila tako še nikakor ni zaključen.

»Apeliram na ministrstvo za finance, da izkoristi možnost izrednega pravnega sredstva, to je odprave oziroma razveljavitve odločbe po nadzorstveni pravici,« poziva Ozmec.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow80 (nepreverjen)

Ce bi drzava imela namen biti postena do svojih drzavljanov, bi nasli pot, da vrnejo dohodnino vsem. Tako pa je namen drzave jasen. Molzti.

Starejše novice