Poletje je čas počitnic, a letošnje počitnice so zaradi epidemije covid-19 precej drugačne od tistih, ki smo jih vajeni sicer. Marsikdo se letos na počitnice zaradi varnosti sploh ni odpravil, številni pa dopustujejo drugje, kot so prvotno načrtovali.

Kako pa je bilo lani?

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije si je v letu 2019 enotedenske počitnice finančno lahko privoščilo tri četrtine (76 odstotkov) slovenskih gospodinjstev. Tega leta je na vsaj eno daljše zasebno potovanje, s štirimi ali več prenočitvami, odšla dobra polovica (54 odstotkov) prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let.

Največ smo Slovenci lani zasebno potovali v poletnih mesecih – v juliju, avgustu in septembru. V počitniških mesecih – v juliju in avgustu 2019 – smo opravili kar tretjino (32 odstotkov) vseh zasebnih potovanj in skoraj polovico (46 odstotkov) vseh daljših zasebnih potovanj v lanskem letu.

Kje in kako dolgo smo počitnikovali leta 2019?

V poletnih mesecih lanskega leta je kar 30 odstotkov vseh zasebnih potovanj potekalo v Sloveniji, 70 odstotkov pa v tujini. Tri četrtine (74 odstotkov) vseh zasebnih potovanj v tujino so predstavljala potovanja na Hrvaško.

V tujini so zasebna potovanja v povprečju trajala približno sedem prenočitev, v Sloveniji pa skoraj dvakrat manj.

Koliko so nas leta 2019 stale počitnice?

Lani smo med počitnikovanjem v povprečju porabili 43 evrov na osebo na dan. Skoraj polovico stroškov so predstavljali izdatki za nastanitev, nekaj več kot petino izdatki za prevoz, tretjino pa so predstavljali preostali stroški.

Na počitnice smo se peljali z avtomobilom

Veliko večino zasebnih potovanj (87 odstotkov) v lanskem letu smo Slovenci opravili z osebnim avtomobilom.

Sedem odstotkov potovanj je vključevalo letalski prevoz, štirje odstotki pa vožnjo z avtobusom. S preostalimi prevoznimi sredstvi smo opravili manj kot tri odstotke vseh zasebnih potovanj.

In kje smo Slovenci v letu 2019 prenočevali?

Med počitniškimi potovanji smo prenočevali tako v najetih (62 odstotkov) kot v nenajetih (38 odstotkov) nastanitvenih objektih: v zasebnih sobah in apartmajih (32 odstotkov), v hotelih in podobnih objektih (19 odstotkov), v kampih (11 odstotkov), pri sorodnikih ali prijateljih (19 odstotkov), v lastnem počitniškem bivališču (18 odstotkov) in drugih nenajetih nastanitvenih zmogljivostih (en odstotek).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice