FOTO: GOV.SI
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek je s svojo izjavo o sokrivdi razburil slovenske odvetnike.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek je na nedeljski novinarski konferenci javno povedal, da se z ukrepi vlade tokrat ni strinjal, razlog za to pa je predvsem njegov dvom v to, da bi bili kot država v trenutnem stanju duha sposobni upoštevati vse ukrepe.

Ob tem je izpostavil tri ključne pogoje, ki bi jih morali izpolniti, da nam uspe. Pri vsakem pa je s prstom pokazal direktno na krivca, za katerega misli, da je kriv, da ti pogoji ne bodo izpolnjeni. 

Ključni trije pogoji

Za začetek je izpostavil neenotnost politike in ob tem okrivil opozicijo. Nato je izpostavil, da mora javnost razumeti, da so ukrepi posledica skrbi za javno zdravje in da mora javnost zato vladi zaupati in ukrepe spoštovati. Tukaj pa je del krivde preložil na slovenske odvetnike in jih s svojo izjavo zelo razburil.

Njegov zadnji pogoj za uspeh ukrepov pa je odgovornost gospodarstva in dejstvo, da ukrepi ne bodo delovali, če bodo »gostinci in drugi delali na črno«. 

Krivda na odvetnikih

Po Počivalškovem mnenju slovenski odvetniki načrtno in brezplačno pomagajo vsem kršiteljem in iščejo odgovore za vse vladne zakone. S tem so tudi sokrivi, da vsi vladni ukrepi ne delujejo. 

»Če se bo spet našli sto odvetnikov, ki bodo branili  vse kršitelje odlokov in spodbijali zakonske podlage za njih, ukrepi ne bodo delovali,« je na novinarski konferenci po nedeljski seji vlade povedal minister Zdravko Počivalšek. 

Ogorčenje odvetnikov

Za medije se je danes na njegovo izjavo že odzvala slovenska odvetniška zbornica, ki je ob tem ogorčena. Samo izjavo pa razume zgolj kot nerazumevanje vloge odvetništva v upanju, da ne gre za odrekanje njegovi temeljni vlogi v pravni in demokratični državi.

»Temeljna vloga odvetništva je zastopanje strank v postopkih pred sodišči in državnimi organi. Odvetništvo je varuh pravic posameznikov nasproti državi. Ustava Republike Slovenije zato določa, da je odvetništvo del pravosodja,« pravi predsednik zbornice Roman Završek

Nevarno stališče

Pri zbornici še pravijo, da je tak pogled na vlogo odvetništva v pravni državi povsem zgrešeno in nevarno stališče. Odvetnik lahko namreč pozitivno prispeva k delovanju celotnega pravosodnega sistema in pravne države le tako, da se brezkompromisno bori za pravice svojih strank.

»Zato vsako odvetnikovo odstopanje od določenega zavzemanja za pravice njegovih strank pomeni kršitev, ne samo njegovih dolžnosti do stranke, temveč tudi do družbene skupnosti in kršitev ustavnopravnih dolžnosti,« so zapisali.

Dobrobit javne države

Svoj odziv so pri odvetniški zbornici zaključili še z razumevanjem težke situacije, a hkrati poudarjajo, da njihova dolžnost še vedno ostaja, da še naprej odločno branijo človekove pravice, zakonitost postopkov ter vladavino prava. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice