Podjetje Ford Motor je med starejšimi in bolj priljubljenimi avtomobilskimi proizvajalci na svetu.

Njegova zgodovina se je začela v 1896, ko je Henry Ford zgradil svoje prvo vozilo - Quadricycle. Leta 1903 sta Henry Ford iz Detroita in trgovec s premogom Alexander Y. Malcomson ustanovila podjetje s sedanjim imenom.

Pet let kasneje je Ford predstavil avtomobil Model T Ameriki, ki je postal najbolj prodajani - proizvedli so več kot 14 milijonov kopij.

Leta 1922 je podjetje kupilo Lincoln Motor podjetje, katerih avtomobili predstavljajo premium tržni segment. Poleg luksuznih modelov je podjetje dobro znano tudi po svojih visoko zmogljivih avtomobilih, kot so Mustang, roadsterji serije F in GT dirkalni avtomobili. Skupaj z modeli nekaterih drugih proizvajalcev je Mustang položil temelje za nov razred - avtomobil Pony.

Henry Ford je pribljubljen tudi za inovacije v proizvodnji - premikajoča sestavljalna linija. Ta rešitev je pomagala znatno povečati proizvodne zmogljivosti avtomobilov blagovne znamke. Druga inovacija so EcoBoost motorji. Kljub nizki porabi goriva in moči zagotavljajo neprimerljive dinamične značilnosti. Dele za vse modele Ford najdete na spletni strani avtodelionline.si. Motorji te serije so na voljo za Fiesta, B-MAX, EcoSport, Focus, C-MAX, Mondeo, Tourneo Connect, Transit Courier in Transit Connect.

Danes je ponudba modelov predstavljena s kombilimuzinami, limuzinami, terenci ter SUV-i, športnimi avtomonbili in gospodarskimi vozili. Obstajajo bencinski, dizelski, plinski in hibridni motorji blagovne znamke. Podjetje veliko vlaga v raziskave, razvoj in vpeljavo varnostnih sistemov in udobja. Zadnji napihljivi varnostni pas, sistem za zaznavanje lukenj na cesti, sistem Roll Stability so med najnovejšimi razvoji.

Vozila pod to znamko so osvojila številne prestižne nagrade, kot so Avto leta, nagrado BusinessCar, Autobild Golden Wheels nagrado in druge.

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice