Obvezno služenje vojaškega roka postaja tudi v Sloveniji vse pogostejša tema vsakdanjih pogovorov. Bi bila to rešitev za pomehkužene fante, odgovor na stanje v svetu ali le nepotrebno vračanje v preteklost?

Hrvaška bo, kot kaže, znova uvedla obvezno služenje vojaškega roka. Tema je aktualna v vse več evropskih državah, zato se podobne debate prebujajo tudi pri nas. Bi se lahko obvezno služenje vojaškega roka vrnilo tudi v Slovenijo? Mnenja so precej deljena.

Boj proti razvajenim ali le razpihovanje strahu?

Zagovorniki zamisli med glavne argumente prištevajo varnostne razloge, zaostrene geopolitične razmere in grožnjo terorizma, nekateri pa tudi discipliniranje in prevzgojo domnevno razvajene, pomehkužene generacije slovenskih mladostnikov.

Na drugem bregu so tisti, ki menijo, da gre za poveličevanje agresije in spolnih stereotipov ter vračanje v preteklost, sklicevanje na nevarnosti sodobnega časa pa označujejo za razpihovanje strahu in nestrpnosti.

Podporniki zagovarjajo red in varnost, nasprotniki ne vidijo smisla

Pa smo Slovenci tovrstni zamisli sploh naklonjeni? Tema o obveznem služenju vojaškega roka vse pogosteje postaja del vsakdanjih pogovorov. Mnenja o vojaškem roku naključno vprašanih oseb iz severovzhodnega dela Slovenije se razlikujejo. Med nasprotniki so opazni predvsem dvomi v smislu in učinku vojaškega roka. Mimoidoče smo zato anonimno povprašali, kakšno je njihovo mnenje o obveznem služenju vojaškega roka.

Kakšno pa je vaše mnenje?

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

goostt (nepreverjen)

Saj druge rešitve ni !

jaka1234 (nepreverjen)

Ne se to bi razpustil ta denar ki ga pa sedaj porabimo za vojsko pa nakazal Natu.

razvodnik (nepreverjen)

Absolutno podpiram OBVEZNO SLUŽENJE VOJAŠKEGA ROKA,,se bodo pubeci naučili reda,, in tudi zelje jesti,, Sosedov mulc poje manj zelja celo leto, kot pa zajec v zajčniku en dan,, Naučili se bodo tudi ,, da ne bodo smeli reči NE,
Me pa skrbi kaj bo potem z redno plačano vojsko - plačanci,, ker bo sigurno naborniška vojska daleč prekašala plačane vojake tako po fizičnih,, kakor tudi po umskih lastnostih.

jebem vam usm mater (nepreverjen)

jebm vm usm mater kdo je reku da se lahk vi odlocate namesto ns usak drzavljan ima pravico do sovobode in s tem ima tudi pravico o tem ali bo sluzil vojski ali ne jebem vm usm mater picke pofukane noben nima pravice se odlocati namesto nas jebm vs glupo. Zkj mebi vs starejse k tko mislte fuknl nzj u vojsko sj vi nimate nc za zgubit jebem vm usm matr

Starejše novice