Slika je simbolična.
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v oddaji 24ur Zvečer povedala, da je svetovalna skupina za covid-19 predlagala, da poostrijo nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar poudarja, da je pomembno, da se vsi zavedamo, da je to sistem, s katerim ohranjamo številne storitve in dejavnosti odprte.

Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev na prireditvah je povedala, da je prav, da vsak prevzame svoj del odgovornosti.

»Pravilno bi bilo, da tisti, ki kupujejo karte, že ob nakupu vedo, da morajo imeti pogoj PCT izpolnjen. Nato pa se na sami prireditvi pogoj preverja s strani organizatorja ali inšpektorata. Kot smo se navadili, da moramo pokazati osebno izkaznico, če smo na videz mladoletni ali če kupujemo alkohol, se bomo morali navaditi tudi na to, da je PCT pogoj za dostop do nekaterih storitev,« je dejala Logarjeva. 

Slika je simbolična.

Pogoj PCT tudi za gostinske terase?

Na vprašanje o pogoju PCT tudi za gostinske terase, je v oddaji 24ur Zvečer povedala, da zaenkrat za zunanje prostore gostinskih lokalov tega ne predvidevajo, je pa ta princip v veljavi za notranje prostore.

Dodala je, da bi morali biti gostje seznanjeni, da za vstop potrebujejo ta pogoj. 

Nadziranje prireditev, športnih tekem in gostinskih lokalov glede upoštevanja kriterijev PCT po trenutni zakonodaji opravlja zdravstvena inšpekcija, z njo pa policija.

Ob neizpolnjevanju pogojev prepovedan vstop

Po predlogu svetovalne skupine, oseba ne bo smela vstopiti v lokal ali na prireditev, če ne bo izpolnjevala pogoja PCT. V sosednji Avstriji je to pogoj za vstop v gostinske lokale, kaznovan je tako lastnik lokala kot posameznik, če se tega ne upošteva, je izpostavila Logarjeva.

Predlog svetovalne skupine na sredini seji vlade sicer ni bil sprejet. Kot je pojasnila, je treba pripraviti odloke, ki omogočajo nadzor. 

»Upam, da bodo ti pogoji tudi izpolnjeni in da bo sistem PCT res zaživel tako, kot je mišljeno. Ker samo na ta način bomo lahko varno izvajali koncertno dejavnost ter kulturne in športne prireditve. Verjetno si nihče ne želi, da bi se na njegovem koncertu ali proslavi zgodil nek prenos okužbe in bi imeli večje število okuženih kot posledica druženja,« je sklenila Logarjeva. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PuklastiVanč (nepreverjen)

Pa ste zopet iznašli način kako zaklati gostince ... kdo se bo pustil legitimirati? Jaz? Morda, če lahko jaz tebe ... pa telefonsko, pa mamino ime, pa njen dekliški priimek, pa številko ...

gost512412 (nepreverjen)

bedarija na celi črti... samo ka keš vlečejo..

Starejše novice