Slika je simbolična.
Po smrti 20-letnice, domnevno povezani s cepljenjem z vektorskim cepivom Janssen, je Slovenija začasno zaustavila cepljenje s tem cepivom.

Ministrstvo za zdravje je na predlog posvetovalne skupine za cepljenje pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen ter o tem obvesti vse cepilne centre in izvajalce cepljenja, je na današnji vladni novinarski konferenci sporočil minister Janez Poklukar.

Odločitev sledi smrti mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom.

Zaplet z mlajšo bolnico, ki je bila v ponedeljek zjutraj sprejeta v Univerzitetni klinični center Ljubljana in pri kateri je prišlo do suma resnega neželenega dogodka v časovni povezavi s cepljenjem proti covidu-19, se je končal tragično, je povedal minister, ki je izrekel sožalje svojcem, javnost pa prosil za pieteto in spoštovanje.

Minister sicer podrobnosti primera ne pozna in ga, kot je dejal, ne more komentirati. »Lahko pa zagotovim, da so stekli vsi potrebni predpisani postopki, da se razjasnijo vse okoliščine dogodka oziroma bolezni,« je dejal.

Poklukar: Kot minister za zdravje in zdravnik popolnoma zaupam stroki

O dogodku je Univerzitetni klinični center Ljubljana obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje, prav tako je, kot je dejal minister, ministrstvo za zdravje prejelo sklep posebne posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, po katerem glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen člani posvetovalne skupine za cepljenje predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem cepivom začasno ustavi.

V skladu s tem predlogom je ministrstvo za zdravje pozvalo Nacionalni inštitut za javno zdravje, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen in o tem tudi obvesti cepilne centre in druge izvajalce cepljenja, je povedal minister. Ob tem je poudaril, da kot minister za zdravje in zdravnik popolnoma zaupa stroki in hkrati sledim njihovim priporočilom.

Izpostavil je še, da stroka nenehno preverja in spremlja učinkovitost cepiv ter beleži neželene stranske učinke.

Beović: »Ponekod cepljenje odsvetujejo določenim starostnim skupinam, ni pa to enotna praksa«

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović, ki je tudi sama svojcem izrekla sožalje, je pojasnila, da gre za izjemno redek dogodek. Poudarila je, da je cepivo Janssen registrirano brez posebnih omejitev za starostne skupine.

Po njenih besedah imajo različne države po svetu različna priporočila glede cepljenja s cepivom Janssen.

»Ponekod cepljenje odsvetujejo določenim starostnim skupinam, ni pa to enotna praksa,« je povedala Beovićeva.

Opomnila je, da mora biti cepljena oseba seznanjena z možnimi neželenimi učinki. »Tudi pri nas cepljena oseba dobi besedilo, kjer so ti neželeni učinki navedeni, prav tako nasvet, naj se osebe ob pojavu teh učinkov obrnejo na zdravnika,« je pojasnila Beovićeva.

Zdravniška zbornica je po njenih besedah spomladi, ko so se začeli pojavljati neželeni učinki cepljenja, poslala okrožnico vsem zdravnikom, kako postopati v takih situacijah.

V Sloveniji smo doslej porabili približno 2,1 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, z obema odmerkoma je cepljenih skoraj en milijon prebivalcev.

»Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred težkim potekom bolezni, ki je vzela do sedaj 4861 življenj prebivalcev Slovenije,« je navedel minister in dodal, da je samo septembra zaradi boja s koronavirusom v Sloveniji umrlo več kot sto ljudi.

»Poudariti moram, da smo v Sloveniji do sedaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi in da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja,« je še dejal minister.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Od poklukara sem pričakoval bistveno bistveno več. Slepo zaupa vsem samo svojim državljanom ne a sodba bo padla prav od SLOVENCEV.

Neviden (nepreverjen)

+++++++++++

In reply to by SLO (nepreverjen)

dd (nepreverjen)

Kdor bo naslednji na televiziji izjavil "pozitivne stvari cepljenja pretehtajo negativne stvari" ga je preprosto potrebno na licu mesta ubit, brez milosti, svojci in prijatelji ubite 20 letnice bojo že poskrbeli za to.

Zmago (nepreverjen)

Tudi ta ovca je poplonoma zaupala stroki, sedaj gre stroka na kosilo za 2 eur, ona pa na upepelitev.

Surfeiter (nepreverjen)

Kje ste sedaj koke s televizije ... ves cvet slovenske ženske intiligence? Zvezdana z operirano pičko, sedaj je končno vertikalno, Žabot z novim jebačem, Kresal s škilavimi okicami, Košir z doktoratlom iz Štipa ter Musar, plesačica industrijske sambe iz Ribičije? Kje ste s pro bono zastopanjem družine pokojne? Proti strokovnjakom, ki to niso in so si privoščili katastrofalno strokovno napako (v prvi vrsti Poklukar, ki pravi, da zaupa stroki, a je v resnici to on sam ... Beović, ki prav tako trdi, da uspeh cepljenja pretehta negativo)? Proti Jenssenu in proti EMA-i, ki je dovolila uporabo ne dovolj preverjenega cepiva? Sprožite spore v Lihenštajnu, v Luxemburgu, nekje stran od te naše "prčije" ter zahtevajte cca. 900.000.000,00 (devetsto milijonov) evrov ... pa da vas vidimo ...
... dd ... se strinjam!

Neviden (nepreverjen)

++++++++++++++++++

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Andreass (nepreverjen)

To je dokaz da se je naša politika cepla mimo al pa z slano vodo

Kaco (nepreverjen)

Ne ne pri budalah ni stranskih učinkov.

In reply to by Andreass (nepreverjen)

Marjanca36 (nepreverjen)

Obiscite njene starse in jim v obraz povejte da je ucinkovitost cepljenja bolj pomembna kot stranski ucinki.

11 (nepreverjen)

Pred kratkim so hoteli inšpektorji kontrolirati pct v parlamentu pa je nastal velik halo od posrancev in akcija ni bila dokončana. Potem pa bodo ti trotli hoteli od mene pct...

Neviden (nepreverjen)

Da bi jasno 'to ni osamljen primer,ne pozabimo žene diplomata,mlade italijanke,do otrok ,ki so se jim pljuča sesedla zaradi reakcije na sintetiko mask,do blogerjev v živi ,ki padajo skupaj uro po cepljenju ,do avstraljske medicinske sestre ,ki se zruši minuto po prejemo v živo na tv in do še miljon drugih,ki so zamolčanih.Ljudje ne umirajo za kovidom ampak za cepivom.Gripa kot gripa.kaj je rekel nobelov nagrajenec"cepivo 'sestavene'nimajo zavore,slej kot prej se bi slabi končalo 'in to za vse cepljence'in kaj je rekel izumitelj mRNA cepiva?Da.bodimo pazljivi pri množični uporabi."mi ga pa talamo kot nek aperitiv.bog vam pomagaj.rečite cepivo ne'boste dlje živeli.

Starejše novice