Svetovalna skupina bo odločala o morebitn
Zdravstveni minister Janez Poklukar je napovedal, da se bodo otroci testirali doma, ne v šolah. Na poti v Slovenijo je že 300 tisoč testov, ki se bodo uporabljali v ta namen.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je v oddaji 24ur odgovarjal na vprašanja samotestiranja učencev, ki je med starši in ravnatelji sprožila precej razburjenja. 

Šolanje trenutno poteka na daljavo, a minister opozarja: »Naš glavni cilj je šole odpreti in s tem je zato povezan eden od naših predlaganih ukrepov, to je prostovoljno samotestiranje učencev, ki se periodično ponavlja. Z neinvazivnimi hitrimi metodami testiranja na domu lahko namreč postavimo vzdržni sistem šolstva še naslednjih 11 tednov.«

Gre za neinvazivno metodo z odvzemom brisa iz sprednjega dela nosu, je za 24ur razkril minister. Hkrati opozarja, da je samotestiranje pot k odpiranju šol.

»Pomen takšnih testiranj je namreč v tem, da so izjemno dostopni in so lahko ponovljivi. Predvsem v skupinah, kjer se dela v mehurčkih, dokazano prinašajo koristi. Študije to potrjujejo in hitra testiranja prinašajo veliko koristi, predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb. Omogoča namreč takojšnje odkrivanje okužbe in s tem prekinitev verige prenosa okužbe,« je pojasnil.

Kot je še povedal, bo prvič samotestiranje potekalo v šoli, da bodo lahko vsi spremljali prikaz, potem pa v domačem okolju. Neuradno bodo o tem, ali se bodo učenci v ponedeljek vrnili v šole in pod kakšnimi pogoji, še razpravljali v četrtek.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice