Tudi v prihajajočem prazničnem koncu tedna lahko pričakujete večjo prisotnost policije, ki bo preverjala spoštovanje prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah.

Minuli konec tedna, od 3. do 5. aprila 2020, je med nadzorom sodelovalo 139 policistov, nadzor so opravili pri 3348 voznikih in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka, ki prepoveduje gibanje izven občin, razen ob nekaterih izjemah. V 69 primerih so izrekli opozorilo, za 34 kršitev pa so policisti podali predlog Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije.

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje in tako dalje. 

Policisti so ugotovili, da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota je minuli konec tedna v poostrenem nadzoru sodelovalo 32 policistov, ki so pri tem opravili kontrolo pri 492 voznikih. Ugotovili so 12 kršitev odloka glede gibanja izven občin, izrekli 11 opozoril in za en primer podali predlog inšpektoratu. Ob tem so zaznali tudi 12 kršitev cestnoprometnih predpisov. Statistično to pomeni, da je bilo kršitev odloka le v 2,4 odstotkih.

VIR: GPU

Policija ni prekrškovni organ 

Policija v večini primerov ugotavlja okoliščine potovanja ali gibanja ljudi, pri čemer najpogosteje ugotavljajo, da ljudje spoštujejo omejitve in da med občinami potujejo osebe, ki spadajo v izjeme.

Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe.

Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka oziroma zakona o nalezljivih boleznih, pa napotijo na naslov stalnega bivališča oziroma jim ukažejo upoštevanje odloka. Policija ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih, zato ugotovitve odstopajo zdravstvenemu inšpektoratu, so še sporočili iz policije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice