Danes je prvi šolski dan. Da so učenci in dijaki lahko prestopili šolski prag, je zahtevalo veliko napora in prilagoditev. Upoštevanje priporočil zdravstvene stroke bo v letošnjem šolskem letu ključnega pomena, je poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

»Včeraj smo zabeležili 41 novih primerov koronavirusa. Do sedaj je bilo ugotovljeno, da je pet primerov uvoženih, dva Bosne in Hercegovine in po eden iz Hrvaške, Avstrije in Rusije, 16 je lokalnih virov okužb, 13 pa ne neznanih virov okužb. Uspešno smo omejili vnos virusa iz tujine«, je še povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univeritetnem kliničnem centru Ljubljana je povedala, da »smo v spomladanskih mesecih govorili o tem, da otroci ne predstavljajo večjega vira okužbe. A to se spreminja, saj smo spomladi hitro začeli z zapiranjem šol in vrtcev.«

»Ob sproščanju okrepov so različne države različno odpirale šolske ustanove. Zadnje raziskave kažejo, da so znaki bolezni koronavirusa pri otrocih predvsem vročina ter prebavne težave, torej driska in bruhanje. Večina otrok preboleva bolezen v blagi obliki. Predvsem najstniki pa so tisti, ki okužbo širijo pogosteje, kot manjši, vrtčevski otroci. Pomembno je, da se v vzgojno-varstvenih institucijah držijo izdanih priporočil,« je še poudarila Logarjeva.

V šolah naj otroci nosijo maske v skupnih prostorih ter skrbijo za umivanje in razkuževanje rok. Skrbeti je potrebno za vzdrževanje smiselne distance med otroci in za razkuževanje prostorov.

Če bomo sledili priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje bomo uspeli obdržati odprte šole, je še poudarila Mateja Logar.

Otroci včasih bolj dojemljivi kot starši

Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je pojasnila, kako zelo dojemljivi so otroci, včasih celo bolj kot starši:

»Kot velik uspeh lahko štejemo, da so v šolah spet vsi otroci. Sprejeta priporočila so prilagojena slovenski šolski situaciji. Verjamemo, da bomo skupaj uspeli preprečili širjenje okužbe v šolskem okolju.«

Opozorila je še, da naj »starši ne hodijo v šolo, vse naj poskusijo urediti na daljavo. Zaradi večjega števila okuženih v zadnjem tednu je priporočeno, da tudi otroci v šole hodijo v maskah. Namen priporočil je namreč ta, da morebitno okužbo v šolah zamejimo na en razred. Pomembno je, da so tako otroci kot zaposleni v šolah disciplinirani pri stikih z učenci iz drugih razredov oziroma pri stikih s sodelavci.«

»Prosim, da starši, otroci in zaposleni v šolah priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje upoštevate. Tako bomo preprečili, da bi se okužba razširila med najranljivejše skupine,« je poudarila Polonca Truden Dobrin.

Teorije zarote so popularne, na spletu namreč lahko najdemo točno takšen odgovor, kot si ga želimo. Dodala je še, da če bi bile maske tako nevarne, potem zdravstveni delavci ne bi bili več med živimi.

»Učenci in dijaki, upoštevajte navodila in bodite odgovorni do sebe, svojih sošolcev, do učiteljev in ostalih zaposlenih na šoli«, je še pozval Kacin.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Kaj bo, ko bo? Bo kdo zgubil službo, tako kot Mercatorjeva uslužbenka ob najmanjši napaki? Nikoli, čeprav tuji mediji že 3 dni čivkajo, da so biile ocene pri otrocih napačne, Logarjeva to pove komaj danes. Kucler Dolinar pa otroke pošilja v šolo v naravi, v skupinah po 40 - 50, da spijo skupaj, jedo, žurirajo in se poljubljajo, čeprav so še pred 10 dnevi večina bili na Balkanu.

ne me basat (nepreverjen)

Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta........še ena iz baterijske reje stranke SDS .

Franc s Piramide (nepreverjen)

Virus leti z neba,
leti leti vse niže,
vse niže in vse bliže
virus leti z neba.

Virus, od kod in kam
te nesejo peroti
po jasni zračni poti?
Virus, od kod in kam?

Danvid (nepreverjen)

Ni štos v maski ampak v virusu.Ta ni nevaren toliko kolk nas hočejo nalagati.
So pa same maske leglo bakterij in vsekakor niso zdrave za ljudi ,ki ne delajo v zdravstvu.Ne obračajte besed kot lisica repa.če bi bil ta virus tako strašen bi že zdavnaj vsi pocrkali'in ne maske nas ne rešujejo ker je itak nihče ne nosi pravilno niti niso namenjene zaščiti tem nalezljivimi bolezni.

Kritik 2.0 (nepreverjen)

Seveda niso namenjene zaščiti tebi, idiot. Isto pomagajo, kot da držiš roko pred usti, ko kašljaš - torej preprečujejo širjenje tvojih usnith/nosnih izvržkov. Čeprav v tvojem primeru je tisto kar prileti iz tvojih ust isto kot tisto kar prileti iz tvoje riti.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Dragan Krstić (nepreverjen)

V Mariboru imate strokovnjaka svetovnega slovesa glede Covida-19 in nošenja zaščitnih mask, gospoda prof. doktorja Marka Potrča, ki je diplomiral in opravil doktorsko disertacijo iz infektologije na srednji zdravstveni šoli v Mariboru. Naredite intervju z njim, pa bomo vedeli kaj in kako ravnati.

Starejše novice