Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s hujšimi posledicami še vedno ostaja izrazito visok.

Med 10. in 16. decembrom v Sloveniji otekajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, in evropsko usklajen nadzor cestnega prometa, poimenovan »Alcohol & Drugs« (»Alkohol in droge«).

Policisti pri izvajanju omenjenih aktivnosti posebno pozornost namenjajo nadzoru nad psihofizičnim stanjem voznikov, tudi na območju Policijske uprave Maribor.

Tako bodo danes ponoči, od 22. do 5. ure naslednjega dne, izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, in sicer po metodologiji Promil. 

Raje pokličem taksi!

V sodelovanju z Združenjem DrogArt se nadaljuje akcija After TAXI, katere cilj je zmanjšati število prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola in tako zavarovati vse udeležence v cestnem prometu.

Tako lahko v Mariboru in Ljubljani obiščete Sobo izzivov AfterTaxi in se prepričate, da alkohol in vožnja zagotovo ne spadata skupaj. Z uporabo »pijanih očal«, ki simulirajo stanje pod vplivom alkohola, je treba premagat številne športne, žurerske in prometne izzive, ki so treznemu pogledu videti enostavni in smešni, s tovrstnimi očali pa presenetljivo zahtevni.

Ob uspešno rešenih »pijanih izzivih« lahko prejmete tudi simbolno nagrado, predvsem pa na »trezni« koži preizkusite, kaj se dogaja z motoričnimi in mentalnimi sposobnostmi pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

Kadar piješ, poskrbi za varen prevoz!

Alkoholne pijače imajo velik vpliv na delovanje možganov in na motorične sposobnosti, posledično pa na tvoje vozniške spretnosti. Že zelo majhne količine alkohola vplivajo na sposobnosti za vožnjo, z vsakim kozarcem več pa najprej oslabijo sposobnosti vidnega presojanja, nato pravilnega odločanja, slabo pa vplivajo tudi na splošno gibalno usklajenost. 

Zato vedno ravnaj odgovorno do sebe in drugih. Namesto da sedeš za volan ali na kolo, se odpelji s treznimi prijatelji, pokliči taksi ali pa počakaj na prvi avtobus. Priskrbiš si lahko tudi brezplačen kupon After taxi in tako načrtuješ varen prevoz, še preden se odpraviš od doma. Te si lahko priskrbite na Jurčičevi 8 v Mariboru od srede do petka, med 14. in 18. uro.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč še vedno izrazito visok ...

Vožnja pod vplivom alkohola še vedno prestavlja ključni sekundarni dejavnik prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je na območju Policijske uprave Maribor v letošnjem letu nekoliko zmanjšal v primerjavi s preteklim letom in je znašal 8,7 odstotkov (lani 9,7 odstotkov).

Še vedno je delež alkoholiziranih povzročiteljev izrazito visok pri prometnih nesrečah s hujšimi posledicami, saj je pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom znašal 40 odstotkov (43,8 odstotkov), pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa 18,8 odstotkov (21,5 odstotkov). Najpogosteje so bili povzročitelji pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi nepravilne strani/smeri vožnje in neprilagojene hitrosti.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti se je v letu 2018 nekoliko povečala in je znašala 1,51 (1,46) g alkohola na kg krvi (promila).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice