*Fotografija je simbolična
Nekateri so se z delom od doma prvič srečali v času karantene, v prvi polovici letošnjega leta. Z zaostrovanjem ukrepov in slabšanjem trenutne situacije s COVID-19 se zgodba ponavlja. Ponovno je večina izmed nas pristala v domačih pisarnah.

Delo od doma ima seveda svoje prednosti, pa tudi slabosti. Kako si organizirati svoj čas, ko delamo od doma, da bomo svoje delo opravili čim hitreje in čim bolje, smo povprašali Nino Gaspari, samostojno podjetnico, strokovnjakinjo za medije, učiteljico joge in podcasterko, ki se je pred več kot desetimi leti podala na samostojno podjetniško pot in s tem v pisarno, le nekaj korakov stran od svoje postelje. 

Vir: Instagram, Nina Gaspari.

Kako biti bolj produktiven? 

Za začetek odpiranja teme o produktivnosti, je zelo pomembno izpostaviti, da to ne pomeni delati več, pove Gasparijev: "Produktivnost pomeni, da delo in ostale vsakodnevne opravke narediš učinkoviteje in hitreje. Čas, ki ti ostane, pa nameniš stvarem in ljudem, ki jih imaš rada, te napolnijo z energijo, navdihom in motivacijo. Tukaj se skriva eden od pomembnih ključev za lovljenje ravnotežja v življenju."
 

Jutranja rutina in postavljanje meja je še kako pomembno

Fino je, da jutranja rutina vključuje štiri elemente:  gibanje, dihanje, kreativnost in razmišljanje. Rutina je lahko dolga 10 minut, vsebuje pa naj tiste stvari, ki jih radi delamo in nas napolnijo z energijo. Nujno je postavljanje meja, lahko časovnih ali osebnih. Najprej so meje, ki jih postaviš zase, na primer ne bom delal prek 17. ure popoldan, in nato so meje, ki jih postavimo drugim.

Vir: Instagram, Nina Gaspari.

Zapisuj vse!

Svoje opravke napišemo na list papirja ali v eno od aplikacij, s katero lahko bdimo nad delom in realizacijo (asana, notion). Fino je, da vsak dan ob koncu delavnika napišemo listo opravil, ki nas čakajo naslednji dan. S tem se razbremenimo misli, kaj nas čaka jutri in imamo umirjen večer.
 

Vir: Instagram, Nina Gaspari.

Oblikovanje časovnih sklopov

Če nam delo to omogoča, si postavimo časovne sklope. V vsak sklop vnesimo tiste opravke, ki so si med seboj podobni. Če lahko, si izberimo en dan v tednu za sestanke, preostali čas pa namenimo drugemu delu. S tem se izognemo izgubi časa, ki se zgodi, ko skačemo iz enega tipa dela v drugega.
 

Delovni prostor naj bo urejen

Ko delamo od doma, si uredimo sobo ali del stanovanja za delo. Lahko je tudi jedilna miza, na katero damo drugačen prt za čas, ko delamo. Postavimo neko mejo, ki bo ločevala prostor ali mizo med delom in ostalimi stvarmi, ki jih navadno počnemo.
 

Počitek je nujen!

Nujno si je potrebno vzeti čas za počitek. Vsako uro si vzemite 5 minut pavze za sprehod po stanovanju, skok na balkon na svež zrak ali pripravo kave ali čaja. Odmor našim možganom omogoči priložnost, da se ponovno osredotočijo na naloge. Brez odmorov bomo utrujeni in brez idej.
 

Prednosti dela od doma je zagotovo veliko. A so tudi moteči dejavniki. Če je doma cela družina, je lahko delo od doma precej stresno. Poleg tega na našo koncentracijo vplivajo še drugi dejavniki. Vedno nam je na dosegu roke domači hladilnik ali pa TV sprejemnik in udobna postelja, ki nas lahko premami. Kako se temu upreti? 

Vir: Instagram, Nina Gaspari.

Naša sogovornica o produktivnosti govori tudi v svojem podcastu Lovim ravnotežje. V seriji epizod, od 24. do 29. podcasta, izveste še več trikov, ki vam lahko pomagajo, da bo delo od doma kar se da prijetno in produktivno. 
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice