Predsednik vlade Janez Janša je po seji vlade predstavil dodatne ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa, ki bodo veljali od sobote.

»V zadnjih dneh smo sprejeli in napovedali nove ukrepe. Naša ocena je, da zmoremo, saj virus vsi obravnavamo takega, kot je. Številke rastejo in bodo še nekaj časa, zato je prezgodaj za oceno, če so sprejeti ukrepi v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja,« pravi predsednik vlade Janez Janša.

Ukrepi, ki bodo stopili v veljavo v soboto, bodo zaprtje gotinskih obratov in hotelov ter delno odprtje trgovskih centrov. Znotraj trgovskih centrov bodo še zmerom obratovale živilske trgovine, trgovine z gradbenimi in tehničnimi materiali, s hrano za živali in trgovine s kmetijskimi potrebščinami.

Ti ukrepi bodo veljali teden dni. Po tem pa se bo vlada odločila, če bodo ukrepe zmanjšali ali povečali.

Zaprtje gostinskih lokalov, hotelov in nekaterih trgovin

»Ukrepi, ki bodo stopili v veljavo v soboto, so zaprtje gostinskih obratov (dovoljena dostava hrane); zaprtje hotelskih kapacitet (izjema poslovne delegacije, športne profesionalne ekipe) in le delno odprtje trgovskih centrov. Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci. Bodo tudi izjeme, kjer starši delajo in ne morejo zagotoviti varstva,« je dejal premier.

»Vsi se spomnimo režima, kakršen je bil spomladi in tudi tokrat bodo ukrepi podobni,« je še povedal Janša in dodal, da za nas to ni nič novega, nič neznanega. Izjeme bodo natančno definirane.

Janša poseben apel namenil vzgojiteljicam in županom

»Na tem mestu poziv vzgojiteljicam, da nosijo maske, kot tudi prošnja županom, da po potrebi organizirajo varstvo. Pozivam župane, da sprejemajo ukrepe, ki lahko bolj targetirano zajezijo širitev virusa,« je še pozval predsednik vlade.

»Sledi tudi zaprtje dijaških in študentskih domov, razen izjem, kjer ni drugih možnosti. Javni potniški promet prehaja na načrt B, kar pomeni, da je na voljo tretjina kapacitet,« je še pojasnil Janša.

Predsednik vlade pozval tudi gospodarstvenike – delo naj poteka od doma

Predsednik se je obrnil tudi na gospodarstvenike: »Prošnja gospodarstvenikom, da se organizirajo tako, da delo poteka od doma, drugje, kjer to ni možno - proizvodnja in storitve, naj se striktno upoštevajo vsi preventivni ukrepi.«

Ostaja odprta možnost omejitve gibanja na občine

»Ostaja odprta možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi. O aktiviranju tega ukrepa bomo še odločali glede na številke, ki bodo pokazale na njegovo nujnost v tej fazi,« je še povedal Janša.

Dodal je še, da preverjajo »možnosti masovnega testiranja preko nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga načrtujejo tudi v drugih državah.«

»V zvezi s testiranjem je problem čakalna doba. Zdravstveni sistem se mora reorganizirat, da bo ta krajša, da bodo prioritetno testirani tisti s simptomi, tisti, ki potrebujejo drugo zdravstveno oskrbo in tisti, ki jih na teh delovnih mestih nujno potrebujemo,« je še povedal.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
O07 (nepreverjen)

Banda,nimam več besed

Njet (nepreverjen)

BONDit si ti, ki si po vsej verjetnosti prispeval, da smo prišli do tega stanja.

In reply to by O07 (nepreverjen)

pri mej dus (nepreverjen)

Bojo danes protesti.

dragan krstic (nepreverjen)

Danes je zadnji dan da si poslanec tovaris Nemec nabavi nitko za kosilnico.

Starejše novice