Zadnje mesece lahko opazimo porast leptospiroze, bolezni, ki je za psa lahko smrtna. Bodite posebno previdni, saj se prenaša tudi na ljudi. O preventivi svetuje veterinar Tilen Mlakar.

Leptospiroza je bolezen, ki jo lahko pes dobi ob zaužitju urina okuženih glodalcev. Ta se po navadi nahaja v lužah, drugih stoječih vodah ali kjerkoli, kjer je glodalec uriniral. 

Zdravljenje je zelo intenzivno, saj lahko bolezen pripelje tudi do odpovedi ledvic pri psih. Okuženi psi se zdravijo z antibiotiki in tekočinsko terapijo, samo zdravljenje pa lahko traja več dni, zato pes praviloma ostane kar v veterinarski ambulanti. 

»Začetni simptomi so zelo nespecifični, kot je povišana temperatura, neješčnost, bruhanje, kasneje pride do povečanega pitja in uriniranja, vendar se večinoma lastniki oglasijo pri veterinarju zaradi slabega počutja psa,« pove ptujski veterinar Tilen Mlakar in poudari, da je zgodnje reagiranje lastnika psa ključnega pomena. 

Tudi pri tej bolezni pa lahko poskrbimo za preventivo tako, da psa redno cepimo proti kužnim boleznim. Pri tem pa Mlakar opozarja, da v cepivu niso zajeti vsi sevi leptospire, zato žival ni popolnoma zaščitena.

Dobro je, da se lastniki psov preventivno izogibajo tudi mestom, kjer se nahaja veliko glodalcev, kot so miši in podgane. 

Veterinar kot zanimivost še navede, da se v njihovi ambulanti s to boleznijo zdravijo predvsem okuženi psi polarnih pasem, kot na primer malamuti, samojedi in haskiji. Za mucke naj vas pri tej bolezni ne skrbi, saj je ne dobijo. 

Kako pa to bolezen prepoznamo pri ljudeh?

Leta 2019 smo v Sloveniji zabeležili povečano število prijav leptospiroze pri ljudeh. To je lahko tudi odraz tega, da se je takrat populacija glodalcev povečala. 

Ta bolezen poteka v dveh fazah. Prva faza poteka od pet do sedem dni, pojavijo se nespecifični znaki bakterijske okužbe. Temu sledi nekajdnevno obdobje boljšega počutja. Nato se pokažejo klinični znaki, ki so specifični za prizadetost različnih organskih sistemov. 

V drugi fazi bolezni se pojavijo specifična protitelesa, ki so lahko prisotna več mesecev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice