Parlamentarna mandatno-volilna komisija danes obravnava predlog novele zakona o poslancih, ki ga je skupaj s predlogom zakona o državnem zboru sredi julija vložila večina poslanskih skupin.

V Levici in NSi odrekli podporo predlogu in pripravili predlog dopolnitev

Med predlogi je tudi prenos postopkov o nezdružljivosti funkcije na protikorupcijsko komisijo. Na tem področju bi za poslance v celoti veljale tako materialne kot procesne določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ker ta ne predvideva prenehanja poslanskega mandata, pa predlog ob vložitvi ni bil deležen podpore poslanskih skupine Levice in NSi, poroča STA.

Vodja delovne skupine za pripravo zakona o poslancih in zakona o državnem zboru Tina Heferle je po poročanju STA, pred nekaj tedni napovedala, da bodo v poslanski skupini pripravili predlog dopolnila, ki bi predpostavljal postopek odvzema poslanske funkcije. A dopolnilo do včeraj še ni bilo vloženo, več informacij pa v LMŠ uradno niso dajali. Svoja dopolnila v tem delu pa so pripravili v Levici in NSi.

Med drugim sporno obračunavanje stroškov prevoza na delo in bolniška poslancev

Predlagano obračunavanja stroškov prevoza na delo na podlagi kilometrine ter odprava pogoja šestmesečnega opravljanja poslanske funkcije za pridobitev pravice do nadomestila plače po prenehanju mandata, so izpostavljena področja, ki so zmotila Levico.

V NSi pa želijo z dopolnilom v novelo vnesti še rešitev za dolgotrajno odsotnost poslank in poslancev v primeru dolgotrajne bolniške odsotnosti ali dolgotrajnega zdravljenja ter porodniškega dopusta.

Vlada do predloga zelo kritična

Vlada je na torkovi seji odbora za državno ureditev sprejela dokaj kritični mnenji glede predlagane zakonodaje. Med drugim predlaga razmislek o črtanju omejitve, po kateri so do nadomestila plače upravičeni tisti poslanci, ki so funkcijo opravljali več kot pol leta.

Pri zakonu o državnem zboru pa opozarja, da bi bilo zakonsko urejanje vsebin, ki sodijo v poslovnik, v nasprotju z ustavo, dodaja STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice