Foto: Alma Mater Europaea
Študent fizioterapije Grega Nahtigal in nekdanji paraolimpijec Darko Đurić sta razvila aplikacijo, ki pomaga pri rehabilitaciji po covidu. Ob utrujenosti so najpogostejši simptomi še težave s spominom in koncetracijo, depresija in kratka sapa.

Marko Zajfrid je težjo obliko covida prebolel v bolnišnici pred enim letom. Posledice čuti še danes, a se mu stanje izboljšuje zaradi fizioterapije. »Posledice covida so tudi posledice na pljučih, kapaciteta pljuč se mi je močno zmanjšala, torej hitro se zadiham, hoja v breg mi je še vedno hud problem,« pravi prebolevnik Zajfrid.

Povrnitev mišične moči, vzdržljivosti in aerobne zmogljivosti

Fizioterapevti imajo pomembno vlogo že pri zdravljenju akutnega covida v bolnišnici. Pa tudi kasneje pri rehabilitaciji.

»Fizioterapija pomaga pri postopni vrnitvi v normalno neko normalno funkcijsko stanje, da pacienti pridobijo na mišični moči, vzdržljivosti, prav tako na aerobni zmogljivosti, se pravi na psihotelesni pripravljenosti, ki je zelo zelo znižana,« pravi predsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije in vodja doktorskega študijskega programa Fizioterapija na Alma Mater dr. Tine Kovačič.

Od leve: Alen Pavlec, dr. Tine Kovačič, Darko Đurić in Grega Nahtigal (foto: Alma Mater Europaea)

Na daljavo pacientu prikažejo vaje in dajejo napotke

Čakalne dobe na področju fizioterapije so se v času epidemije podaljšale, saj večina obravnav zahteva osebni stik s pacientom. A tudi terapije na daljavo lahko pomembno prispeva k zmanjšanju težav bolnikov. »Pacientu lahko tudi na daljavo svetujemo nameščanje v položaje, lahko svetujemo in mu prikažemo preko video konference, kakšne vaje naj izvaja, lahko jih pacient prikaže tudi sam in mu damo napotke nasvete oziroma ga korigiramo,« pravi vodja fizioterapije v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Alen Pavlec.

Aplikacija z več kot 60 posnetki vaj

Za lažje izvajanje vaj na daljavo sta študent fizioterapije Grega Nahtigal in nekdanji paraolimpijec Darko Đurić razvila aplikacijo za respiratorno fizioterapijo na daljavo Froom Care, ki vsebuje več kot 60 posnetkov različnih vaj. »Vadba je razdeljena na različne spektre, mamo dihalne vaje, mamo mobilizacijo prstnega koša in pa določen spekter aerobne vadbe,« pravi Grega Nahtigal. S aplikacijo si moč vrača tudi Marko Zajfrid.

»S pomočjo video vaj in s spodbudo raznih filmov sam telovadiš in delaš vaje, ki ti pomagajo vrnitev zdravja,« razlaga Marko Zajfrid.

Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina

Fizioterapija za 21. stoletje

Takšna digitalizacija je po mnenju stroke več kot dobrodošla. »Fizioterapija res potrebuje neke digitalne rešitve, nek napredek. In res želimo s projektom Froom Care fizioterapijo prenesti v 21. stoletje,« poudarja nekdanji paraolimpijski plavalec Darko Đurić, ki dobro pozna prednosti in koristi fizioterapije, saj ob invalidnosti brez vaj ne bi zmogel vseh fizičnih naporov.

Aplikacija za fizioterapijo na daljavo je pridobila tudi raziskovalna sredstva za razvoj novih digitalnih orodij, ki bodo pripomogla k večji učinkovitosti rehabilitacije.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

HAHAHAHAHA SEVEDA JE COVID KRIV ZA TO JA, TAKO KOT JE KRIV ZA VSAKO STANJE PO MARCU 2020, PAZI TO DEPRESIJA JE POSLEDICA OKUŽBE S COVIDOM HAHAHAHAHA OVCE FUKJENE, ZA KRATKO SAPO PA JE DOBESEDNO VSAKO RESPIRATORNO OBOLENJE POSLEDICA

Mito7 (nepreverjen)

Tebi je covid definitivno nekaj povzročil.

In reply to by dd (nepreverjen)

kr tak (nepreverjen)

kaki nateg :)

pohorskisvizec

Mito, baje se preverja doktorat Dr dd....delal ga je baje na Flat Earth akademiji!

Starejše novice