Nacionalni inštitut za javno zdravje poziva k vseslovenski akciji, da se danes odpovemo telefonom in več časa preživimo z ljudmi.

Ljudje dandanes vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je najbolj pogost ravno zaslon mobilnega telefona. Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami, ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona. Vse manj časa namenimo druženju z ljudmi, zapostavljamo pa tudi gibalne aktivnosti, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Najbolj jih uporabljamo za sporočila, fotografiranje in za brskanje po internetu

Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil, več kot 90 odstotkov za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 odstotkov uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu. 53 odstotkov uporabnikov je prek pametnega telefona poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide in navigacijo, 26 odstotkov jih je na pametnem telefonu igralo igre.

Nomofobija - strah pred mobilno nedosegljivostjo

V zadnjem desetletju se pojavljajo v zvezi z uporabo telefona tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon, ta relativno nova fobija se imenuje »nomofobija«.

V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo, razlagajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Preverite, kako bo »nedosegljivost« vplivala na vas

Mesec november je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vabijo, da se vsi Slovenci za en dan ali za vsaj nekaj ur odpovedo uporabi telefona in ta čas preživijo z ljudmi - v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne aktivnosti, druženje, sprehodi ali pa čas porabijo za hobije in stvari, ki jih radi počnejo. Med osebami, starimi od 16 do 74 let, je sicer 73 odstotkov takih, ki uporabljajo mobilni telefon.

Le brez telefona boste lahko preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite. Šteje tudi, če boste brez telefona vsaj nekaj ur, lahko se pa odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice