Poštni sindikat trdi, da mnogi sodelavci odhajajo zaradi nizkih plač in napornega delovnika.

Kot smo že poročali, so na Pošti Slovenije sprejeli začasen ukrep, da bodo poštarji pisma in pakete te dni na določenih območjih Slovenije zaradi bolniških odsotnosti dostavljali le vsak drugi dan. V poštnih sindikatih pa so obenem opozorili na preobremenjenost in nizko plačilo pismonoš.

Nizka plačila in naporen delovnik

Na Pošti Slovenija so nam sicer potrdili, da je bilo delovanje poštne službe moteno zaradi izjemno povečane bolniške odsotnosti, vendar sindikati opozarjajo, da mnogi poštarji odhajajo zaradi nizkega plačila in napornega ritma.

 »Nekateri poštarji morajo delati od petih zjutraj do osmih zvečer, še posebej zdaj, ko je precej bolniških dopustov zaradi viroz in padcev. Zaradi nizkega plačila in napornega delovnega ritma pa mnogi poštarji odhajajo, zato je bil zadnji čas, da ukrepamo,« je povedal Saša Gržinić, vodja poštnega sindikata KS 90, za STA.

Na težave opozarjajo že dve leti

Delavce so tako pozvali k nekakšni beli stavki - organizirana prekinitev dela delavcev za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela, da poskrbijo za svoje zdravje in varnost, če delodajalec tega ne počne. Že maja pa je vodja takšno ravnanje prijavil na inšpektoratu.

»Saj se nimamo več na koga obrniti v tej državi, a tudi od tam nismo dobili odgovora,« je dejal Gržinić, ki je prejel informacije, da se je pozivu pridružilo precej pošt iz vse Slovenije.

Nezadovoljstvu poštarjev so se tokrat pridružili vsi sindikati. Na težave pa po besedah za STA Miloša Radića, predstavnika Sindikata delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, opozarjajo že več kot dve leti.     

Pošta Slovenije se je končno zganila

Po objavah v medijih se je na omenjeno situacijo odzval generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak, ki je Gržiniću povedal, da si bo v torek vzel čas za pogovor in skupno iskanje rešitev. Zaradi tega so se v sindikatu odločili zamrzniti stavko, a če do dogovora ne bo prišlo, bodo s predpisanim obsegom dela nadaljevali že od srede naprej.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice