Zadnji aprilski konec tedna so številni lastniki nepremičnin na Hrvaškem izkoristili za vzdrževalna dela. Kljub majhnemu številu vozil, čakalne dobe tudi več kot dve uri.

Številni lastniki nepremičnin na Hrvaškem so izkoristili rahljanje ukrepov ter napovedano sončno vreme ta konec tedna in se odpravili čez mejo, da bi opravili nujna vzdrževalna dela na svojih nepremičninah.

Kljub temu da kolone vozil na mejnih prehodih s Hrvaško niso bile tako dolge, kot so po navadi v poletni sezoni, je bilo za prehod meje treba vseeno čakati tudi uro in več. 

Dolge čakalne dobe tudi na manjših mejnih prehodih

Med najbolj obremenjenimi mejnimi prehodi s Hrvaško je bil mejni prehodi Dragonja, kjer so vozniki za prehod meje čakali tudi več kot dve uri.

Nekoliko bolje je bilo na mejnem prehodu Jelšane, kjer so potniki za prehod meje potrebovali približno eno uro.

Bolje ni bilo niti na manjših mejnih prehodih, ki jih potniki pogosto uporabijo, da bi se izognili gneči in čakalnim vrstam. Tako so uporabniki na družbenih omrežjih poročali o enournih čakalnih dobah na mejnem prehodu Petrina.

Za prestop meje potrebna minuta, lahko pa tudi 10 

Do zastojev je prihajalo zaradi nadzora na hrvaški strani meje, kjer so policisti dosledno preverjali dokumente, rezultate PCR ali hitrih antigenskih testov oziroma morebitna dokazila o cepljenju ali prebolelosti.

Preden se odpravite na pot, ne pozabite izpolniti obrazca v spletni aplikaciji Enter Croatia, kjer navedete svoje kontaktne podatke, naslov bivanja na Hrvaškem ter razlog potovanja.

V kolikor imate pripravljeno vso potrebno dokumentacijo, boste lahko pot nadaljevali že po slabi minuti, v primeru nepopolne dokumentacije pa lahko obravnava na meji traja tudi deset minut in več, ali pa vam hrvaški policisti celo ne dovolijo vstopa v državo.

Od Hrvaške slabša le Švedska in Ciper

Trenutne razmere na Hrvaškem niso take, da bi bilo smiselno oditi na pot, v kolikor to res ni potrebno. Kot je včeraj na tiskovni konferenci hrvaškega inštituta za javno zdravje povedal direktor Krunoslav Capak, ima Hrvaška tretjo najvišjo incidenco med državami Evropske unije.

Slabše številke ima le še Švedska in Ciper. Najbolj je na udaru ravno Primorsko-goranska županija, ki obsega Reko, Crikvenico, Opatijo, pa tudi otoke Krk, Rab in Cres. Tam so v zadnjih sedmih dneh zabeležili 683 okužb na 100.000 prebivalcev.

Sedemdnevna incidenca po podatkih hrvaškega inštituta za javno zdravje.

Lastniki nepremičnin: Nismo običajni turisti

Na Hrvaškem ima sicer nepremičnine v lasti več kot 100.000 Slovencev. Večina teh nepremičnin je samevala že od lanske zgodnje jeseni ali celo konca poletja, saj zaradi pogojev za prehod meje lastniki niso mogli dostopati do svojih nepremičnin in jih vzdrževati. Zaradi tega je ponekod že nastala škoda na objektih.

Lastniki so se zato pričeli združevati v civilno iniciativo Lastniki nepremičnin na Hrvaškem ter od države zahtevali spremembo pogojev za prehod meje. Pri tem vztrajajo, da niso navadni turisti ali dopustniki, temveč želijo vestno upravljati in vzdrževati svojo lastnino.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Norosti (nepreverjen)

svet24/.../novice/crna-kronika/608401b538eb2/vlomili-v-muzej-na-gradu-cmurek-razdejali-skladisce-in-razstavo

Default (nepreverjen)

Mati Ustasolandija obdrzi slovenske cefure saj so tvoji otroci

Starejše novice