Bodo otroci septembra sedli v šolske klopi ali za domače računalnike? Ali bo pouk v naslednjem študijskem letu potekal na daljavo ali v učilnici, je odvisno od epidemiološke slike. Na ministrstvu imajo pripravljene štiri možne scenarije.

Ker je situacija glede koronavirusa negotova, bosta organizacija in delo otrok ter mladostnikov v prihodnjem šolskem letu morala slediti epidemiološki sliki razširjenosti koronavirusa, so za Mariborinfo pojasnili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. 

Zato so pripravili več možnih scenarijev oziroma modelov za organizacijo in izvajanje pouka. Po prvem modelu bi se septembra v učilnice vrnili vsi učenci, po zadnjem pa nihče. Po katerem modelu se bo septembra začel pouk, bo odvisno od epidemiološke slike v drugi polovici avgusta. 

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da je želja ministrice Simone Kustec, da bi lahko vsi otroci in mladostniki pouk obiskovali v šoli.

Pripravljeni so štirje modeli

Na ministrstvu so pripravili štiri modele, ki temeljijo na zasnovi slovenskega šolskega sistem, na izkušnjah pri izvajanju pouka v letošnjem letu, na rezultatih raziskave, ki jo je izvedel Zavod Republike Slovenije za šolstvo in kadrovskih ter prostorskih pogojih slovenskih šol.

Modeli so zasnovani tako, da je med njimi možno preklopiti kadarkoli med šolskim letom. Šole morajo zato do prvega septembra pripraviti načrt za izvajanje pouka po vseh štirih modelih. 

  • Model A

Model A ne predvideva nobenih omejitev. Gre torej za izvajanje pouka na način, ki je bil v veljavi pred začetkom epidemije. 

  • Model B 

Ta model upošteva določene omejitve, in sicer morajo šole zagotoviti pouk tako, da v največji možni meri preprečuje mešanje učencev med seboj. Model torej dovoljuje vse učence v šoli, ampak s strogimi varnostnimi ukrepi. Učenci med odmori ostajajo v učilnicah.

Prav tako mora šola določiti sistem prihajanja in odhajanja učencev v šolo in domov, način izvajanja jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, omejitve pri izvajanju interesnih dejavnosti. Šola določi tudi protokol razkuževanja in vzdrževanja higiene. 

  • Model C

​​​​​​​Model C je načrtovan za takrat, ko ne bo možno izvajanje pouka v šoli za vse učence. Po tem modelu šola pripravi pouk tako, da ga del učencev sledi pouku od doma, del pa v šoli. Pouk je možno izvajati le v manjših skupinah, ki se med seboj ne smejo mešati. 

S tem modelom je predvideno izvajanje pouka v šoli za učence od 1. do 3. razreda. Če lahko šola zagotovi ustrezne pogoje, tudi za učence 4. in 5. razreda. Za ostale učence se organizira pouk na daljavo.

  • Model D

​​​​​​​Četrti model predvideva izvajanje pouka na daljavo za vse učence. 

Odločitev bo znana tik pred začetkom šolskega leta

Izhodiščni model za načrtovanje naslednjega šolskega leta je model A. Ali se bo pouk namesto po modelu A izvajal po katerem drugem, bodo šole iz strani ministrstva obveščene po 20. avgustu. Če bodo zdravstvene razmere takšne, da pouka po modelu A ne bo mogoče izvajati, se lahko model menja kadarkoli med šolskim letom. 

Kako točno bo potekal pouk, bodo torej učenci in učitelji izvedeli šele teden pred začetkom pouka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice