Slika je simbolična.
Posebna komisija je glede smrti osebe, ki je umrla po cepljenju proti covidu-19, podala mnenje, da povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna. Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred tem.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V Sloveniji smo v zadnjem dnevu, 6. januarja, opravili 18.280 testiranj na koronavirus in potrdili 2663 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 14,6-odstoten.

Dodati je potrebno, da je bilo opravljeni 6370 PCR testov, s katerimi so potrdili 2040 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 32,1 odstotka. Opravili pa so tudi 11.910 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 623 primerih, pozitivnih je bilo 5,2 odstotka testiranih.

Povezave med cepljenjem in smrtjo komisija ni ugotovila

V Sloveniji smo 27. decembra začeli s cepljenjem proti covidu-19. Za hitro in strokovno obravnavo resnih in neželenih dogodkov po cepljenju je bil pripravljen poseben protokol za obravnavo resnih neželenih dogodkov neposredno po cepljenju proti covidu-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v začetku tedna prejel prijavo smrti, ki sočasno sovpada s cepljenjem proti omenjeni bolezni v enem iz domov starejših občanov. 

Ministrstvo za zdravje je zato 5. januarja imenovalo komisijo za ugotavljanje povezave med cepljenjem in neželenim dogodkom, za podajo oceno, ali gre v konkretnem primeru smrti, ki je sovpadala s cepljenjem, za vzročno povezanost.

Komisija je sestavljena iz štirih članov in je včeraj podala svoje mnenje, ki je, da povezava med dogodkom, torej smrtjo in cepljenjem, ni verjetna. Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja proti covidu-19, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred cepljenjem. 

Slovenija bo kmalu prejela tudi drugo cepivo proti covidu-19

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj se je v svoji predstavitvi na novinarski konferenci dotaknil včerajšnje odobritve cepiva družbe Moderna s strani Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije.

Cepivo je zelo podobno tistemu, ki ga proizvajata ameriški Pfizer in nemški BioNTech in ima tudi podobno sestavo. V osnovi je sestavljen iz maščobne kapljice sestavljeno iz štirih maščobnih spojin, ki tvorijo mehurček zelo podobnemu membrani človeške celice. 

V eni viali je deset odmerkov cepiva, v eni škatli pa deset vial. Cepivo pa je namenjeno le za osebe, ki so stare ali starejše od 18 let, prav tako ni namenjeno za nosečnice in doječe matere, saj študije na teh skupinah niso bile opravljene.

Tako, če se želijo doječe matere ali nosečnice cepiti, se morajo te posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Pri uporabi cepiv je vedno veliko govora o treh glavnih skupinah kroničnih bolnikov, o bolnikih s srčno-žilnimi boleznimi, diabetikih in bolniki s kroničnimi vnetnimi obolenji. To cepivo je zelo primerno prav za vse tri skupine bolnikov.

Cepivo Moderne ima blage stranske učinke

Cepivo je 95-odstotno učinkovito, študije pa še niso pokazale, kako dolgo cepivo drži oziroma ščiti posameznika. Nastop zaščite pri cepivu Moderne nastopi dvanajst dni po drugem odmerku, ki se po priporočilih posamezniku vbrizga po okoli 28 dneh.

Novo cepivo ima tudi številne prednosti pri shranjevanju, saj se shranjuje pri od -25 do -20 stopinj Celzija, lahko tudi do sedem mesecev. Cepivo je 30 dni stabilno tudi pri temperaturah od 2 do 8 stopinj in 12 ur obstojno pri od 8 do 25 stopinj Celzija.

Cepivo ima blage stranske učinke, med katerimi so predvsem blaga bolečina na mestu vboda, kar velja za vsa cepiva, pride lahko do rahlega glavobola, slabosti, rahlo povišane temperature ali bolečih mišic. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

Protitelesa po cepljenju držijo zgolj nekaj mesecev pri obeh odobrenih cepivih, kar pomeni da bi se morali 3-4x na leto cepiti če bi hoteli cel čas biti "zaščiteni", kar pomeni da bi morali 1,3 milijona ljudi najmanj 3x letno cepit, in glede na to da vsak rabi 2 dozi bi morali letno dobiti 8 milijinov doz cepiva kar lahko samo pobožno sanjate, tako da cepljenje NIMA NOBENEGA SMISLA ker precepljenosti in kolektivne imunisti NE BO NIKOLI

Ragnar The King (nepreverjen)

Normalno da ne bodo rekli da je cepivo krivo.

Danvid (nepreverjen)

laznivci "čimprej crknite.

Starejše novice