Ob tolikšnih količinah popitega vina – slovenskem nacionalnem “športu” – ni čudno, da je naša samooskrba s tem grozdnim zvarkom 91-odstotna.

Po podatkih statističnega urada povprečen Slovenec spije kar 43 litrov vina letno. V bistvu še vedno držimo isto številko iz leta 2014 – dokaz, da smo Slovenci zares predani našim grozdnim zvarkom. A zanimivo, čeprav v Italiji in Franciji pridelajo več vina kot pri nas, ga popijejo manj. V bistvu tudi v tem smislu prehitimo obe državi. Po navedkih spletne strani Telegraph Francozi popijejo 42 litrov vina letno, v letu 2015 pa je povprečen Italijan, kljub še večji produkciji vin kot v Franciji, spil 37 litrov vina letno.

Dobra letina v letu 2015

V Sloveniji je glede na skupno proizvodnjo 69 odstotkov belih vin. Najbolj kakovostna vina so tista z zaščiteno označbo porekla – tudi italijanski pivci vedno bolj prisegajo na tovrstna vina. V letu 2015/2016 smo v Sloveniji pridelali vsega skupaj nekaj več kot 823.000 hektolitrov vina, za to pa se moramo zahvaliti predvsem odlični letini v lanskem letu. Zaradi letošnje pozebe na koncu aprila na tolikšno količino ne moremo računati. Tudi naša samooskrba z vinom je hvale vredna. Sami pridelamo namreč kar 91 odstotkov vina, namenjenega izvozu ali domači rabi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice