FOTO: Bobo
Tudi vas bega razlika med označbama »uporabno najmanj do« in »porabiti do«? Pravzaprav je precej preprosto …

Človeška prehrana se je z razvojem družbe precej spremenila. Tradicionalni vzorec prehranjevanja v preteklosti, ko smo hrano pojedli še isti dan kot smo jo kupili, je pravzaprav bil varnejši. V sodobni kulturi ustvarjanja zalog za več dni vnaprej pa se za zagotavljanje svežine zanašamo na tehnologijo in roke uporabnosti. 

Praktično vsi potrošniki smo seznanjeni z označbama »uporabno najmanj do« in »porabiti do«, a le redki se zavedajo, da med njima obstaja bistvena razlika. Posledično na odpad romajo ogromne količine hrane – po podatkih Organizacije združenih narodov (OZN) globalno zavržemo kar tretjino hrane za potrošnjo ljudi.

V čem se označbi torej razlikujeta?

  • Datum minimalne trajnosti (»uporabno najmanj do«) se nanaša zgolj na kakovost živilskega izdelka, ki po preteku tega roka začenja upadati. Po tem datumu lahko zaznamo razliko v okusu ali konsistenci, vendar je zaradi tega živilo še vedno varno.
  • Če je živilo z mikrobiološkega vidika hitro pokvarljivo in zaradi tega lahko po krajšem obdobju predstavlja neposredno nevarnost za človekovo zdravje, pa mora biti označeno z besedami »porabiti do«. Takšna živila so potencialno nevarna, ker omogočajo hitro in progresivno rast mikroorganizmov – povzročiteljev okužb z živili. Potrebno jih je hraniti na hladnem ali vzdrževati na toplem, lahko so surova ali pa toplotno obdelana, lahko so živalskega ali rastlinskega izvora oziroma sestavljena živila.
     

Pri določanju rokov uporabnosti so proizvajalci zelo previdni, saj zastrupitve z njihovimi izdelki lahko imajo hude posledice tudi za njihov posel.

Zamisel o rokih uporabnosti pravzaprav izvira iz zaskrbljenosti glede svežosti hrane in ne nujno zaradi njene varnosti. Večina datumov uporabnosti kaže, kdaj je živilo na vrhuncu svojih lastnosti, in ne nujno, kako pokvarjeno bo postalo. 

Morda ni več sveže, je pa še vedno užitno

Prepričanje, da datumi uporabnosti na oznakah nakazujejo, kako varno je živilo, je torej zmotno, pojasnjujejo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Živila s pretečenim roko so še vedno lahko užitna, potrošniki pa se sami odločamo, ali je živilo za nas sprejemljivo. 

Po preteku roka uporabnosti obstaja sivo področje, ko je živila še možno uporabiti, če jih hranimo v idealnih pogojih. Večina živilskih izdelkov je varnih še dolgo po preteku roka uporabnosti. Celo meso in mleko, ki sta se začela kvariti, kljub neprijetnemu vonju ali okusu nista nujno nevarna. 

Najpomembnejši so datumi uporabnosti sicer pri surovem mesu

Kako vedeti?

Videz in vonj hrane žal nista zanesljiva načina za ocenjevanje njene varnosti. Bakterije, ki povzročajo razkroj in vplivajo na vonj in videz živila, so drugačne od bakterij, ki povzročijo bolezen. Če pojemo hrano, ki je bila podvržena mikrobiološkemu kvarjenju, se lahko dobro počutimo. Lahko pa se zgodi, da hamburger, ki vsebuje bakterije E. coli, prav lepo diši, pa vseeno povzroči bolezen.

Realno tveganje, ki ga predstavlja uživanje hrane s pretečenim rokom uporabnosti, je tako težko oceniti. 

»Če so bila živila onesnažena (npr. z iztrebki živali) pred pakiranjem in v trgovini niso bila v hladilniku ali pa smo jih domov prinesli po dolgi vožnji z avtomobilom, obstaja možnost, da so se škodljive bakterije v njih razmnožile. Živila, ki smo jih predolgo hranili v hladilniku in imajo pretečen rok uporabnosti, po navadi ne povzročijo bolezni. Okužba ali zastrupitev s hrano je bolj verjetno posledica nepravilnega rokovanja z živili ali nezadostne toplotne obdelave v kombinaciji z mikroorganizmi, ki povzročajo bolezen,« so zapisali v NIJZ.

Sicer pa v izogib tveganju ponujajo še nekaj nasvetov:

  • Da bi se izognili okužbi ali zastrupitvi, nakupujte preudarno in zamrznite vse, česar ne boste pojedli v roku (živila lahko zamrznemo tudi zadnji dan roka uporabnosti)
  • Hrane s pretečenim rokom ne ponujajte otrokom, starejšim in bolnim osebam
  • Ne zanašajte se zgolj na rok uporabnosti. Če je živilo neprimernega vonja in sumljivega videza, ga zavrzite, čeprav rok uporabnosti še ni potekel
  • Živilo lepega videza in prijetnega vonja, je lahko povsem varno, četudi je rok uporabnosti že pretekel

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice