Policisti svarijo pred novimi spletnimi goljufijami. Nedolžna napaka vas lahko drago stane.

Dodatna previdnost med brskanjem po spletu te dni ni odveč. Predvsem zaposlenim v finančnih službah gospodarskih služb namreč grozijo spletne goljufije. Kot opozarjajo policisti, je nevarnost še posebej izrazita pri plačilu sredstev za poravnavo računov

Nepridipravi znova na delu

V Sloveniji so namreč v zadnjih mesecih zaznali dva načina spletnega goljufanja, pri katerih se je tuji storilec v angleščini ali polomljeni slovenščini predstavljal kot poslovni partner oziroma direktor družbe.

Pri tem se je posluževal elektronskega naslova, identičnega izvirnemu naslovu zastopnika, odgovore pa prejemal na drug, lažen elektronski naslov. V drugem primeru je bila med elektronskima naslovoma sicer velika podobnost, a sta se razlikovala v domeni, saj je piko zamenjal vezaj, nekaj razlik je bilo tudi v drugih kontaktnih podatkih.

Večkrat preverite podatke

Če imate opraviti s prenosom denarnih sredstev torej vedno pozorno preverite celoten elektronski naslov, ime in priimek, domeno ter tudi jezik, saj  so besedila v polomljeni slovenščini najverjetneje nastala s pomočjo spletnih prevajalnikov, piše STA.

V izvirnikih elektronskih sporočil oziroma email headerjih, preverite, ali oseba na videz uporablja en elektronski naslov, medtem ko odgovore prejema na drugega. Pozornost terjajo tudi telefonske številke in številke faksa, navedene v samih elektronskih sporočilih oziroma v priloženih dokumentih.

Če v pristnost kateregakoli od omenjenih podatkov podvomite, jih znova preverite v svojih evidencah oziroma bazah, drugih dokumentih ali predhodni komunikaciji.

Ob pojavu nove številke oziroma neznane številke transakcijskih računov ali IBAN še pred nakazilom sredstev zadeve dodatno preverite pri obstoječih kontaktih poslovnega partnerja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice