Število obiskov bolnikov z gripi podobnimi boleznimi v ambulantah primarnega zdravstva je naraslo, zlasti v starostnih skupinah do 14 let.

Zaznali so izbruhe v številnih šolah, kjer so dokazali tako gripo tipa A kot tipa B. Zaradi gripe in viroz prepovedujejo in omejujejo obiske po številnih bolnišnicah, poroča STA.

Pri šolarjih gripa poteka blago in se kmalu vrnejo k pouku, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Narašča tudi pojavnost akutnih okužb dihal. Virus gripe so tako v tretjem letošnjem tednu dokazali v 24 odstotkov vzorcev bolnikov, pri čemer jih je bilo med vzorci v primarnem zdravstvu 80 odstotkov pozitivnih.

V 91 odstotkih so dokazali gripo tipa A, približno polovica je bila podtipa A(H1N1), polovica A(H3N2). Respiratorni sincicijski virus so dokazali pri 12 odstotkih vzorcev, večinoma so bili odvzeti v bolnišnicah. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo največ rinovirusov, razmeroma pogosti so še adenovirusi, koronavirusi in virusi parainfluence, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tudi v sosednjih državah prevladuje gripa tipa A

V državah, ki jih pokriva evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije, ima večina držav še nizko pojavnost gripe, srednje visoko pojavnost imajo v Grčiji, Latviji, v Walesu, na Irskem in Gruziji, visoko pojavnost pa beležijo v Izraelu in Turčiji.

Zaradi gripe in drugih viroznih obolenj omejujejo ali prepovedujejo obiske v številnih bolnišnicah. Obiske na bolnišničnih oddelkih so prepovedali na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so omejil obiske na vseh oddelkih na eno zdravo osebo med 15. in 17 uro.

Obiski so že od 7. januarja prepovedani tudi v izolski bolnišnici. V nekaterih bolnišnicah pa so omejili ali prepovedali obiske po posameznih oddelkih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice