Ne gre za običajen prehlad ali gripo. Za ogrožene skupine ljudi lahko virusne okužbe dihal pomenijo hujše zaplete. Najbolj ogroženi so dojenčki.

V Sekciji za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu opozarjajo, da bo prihajajoče hladnejše obdobje spremljalo povečanje virusnih okužb dihal. Predvsem pri otrocih se lahko ob nenadnem padcu temperatur poveča število okužb z respiratornim sincicijskim virusom. Z njim se v prvem letu življenja okužita kar dve tretjini dojenčkov. Do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok.

Prav ta okužba je pri majhnih otrocih najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa in pljučnice, kar lahko vodi v daljše bolnišnično zdravljenje in več potrebe po dodatku kisika.

Poskrbite za preventivo

Mame in babice nas učijo, da je treba piti čaj z limono in medom. Pazite le, da čaj ne bo več vroč, ko boste vanj dodajali omenjeni sestavini (saj se na primer vitamin C že pri 40 stopinjah Celzija uniči!). Kljub domačim nasvetom, pa je dobro upoštevati tudi navodila strovkonjakov.

Helena Mole, specialistka pediatrije, poudarja, da imajo preventivni ukrepi velik pomen pri omejevanju širjenja virusov.

Ti so:
- redno umivanje rok s toplo vodo in milom,
- pravilna higiena kašlja (ne kašljamo v notranjo ali zunanjo stran dlani, ampak v notranjo stran komolca ali v robec ali v šal),
- izogibanje stikov med obolelimi in zdravimi,
- redno zračenje prostorov,
- gibanje na svežem zraku,
- zdrava in uravnotežena prehrana (s čim več svežega sadja in zelenjave).

Posebej previdno v družinah z dojenčki ali več otroki

Družinam z dojenčki in najmanj enim starejšim otrokom svetujejo, naj starejši sorojenec čim dlje ostane v domačem varstvu, posebno v sezoni razsajanja virusnih obolenj. Tako se namreč zmanjša tveganje, da bi starejši otroci mlajšim (ali staršem) prenesli viruse iz svojih vrtčevskih ali šolskih okolij. Tveganje za okužbe pa lahko zmanjšate tudi, če imate možnost, da otrok začne kasneje hoditi v vrtec ali, da ga vpišete v varstvo v manjši skupini.

Največ težav lahko virusne okužbe dihal povzročijo dojenčkom.

Po besedah Lilijane Kornhauser Cerar, vodje enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev Ginekološke klinike UKC Ljubljana, je treba biti pozoren na naslednje dejavnike tveganja za težak potek okužbe:
- starost manj kot 3 mesece,
- nedonošenost,
- kronične bolezni (še zlasti bronhopulmonalna displazija), prirojene bolezni srca, živčno-mišične bolezni, prirojene ter pridobljene imunske motnje in kromosomopatije, kot je trisomija 21 (tako imenovani Downov sindrom).

Kot najbolj učinkovito zaščito navajajo dojenje in cepljenje (otrok in nosečnic). Za najbolj ogrožene skupine otrok je v Sloveniji na voljo tudi zaščita z zdravilom.

Ključnega pomena za preprečevanje širjenja virusnih obolenj pa je tudi, da bolni otroci in odrasli ostanejo doma oziroma, da omejijo stike.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice