Na zadnji dan leta rojstni dan praznuje najmanj Slovencev. Na današnji dan se je rodilo 4.731 Slovencev, medtem ko jih največ praznuje na novega leta dan. Zakaj takšna razlika?

Tolikšne razlike med prebivalci, ki praznujejo na zadnji dan leta in tistimi, ki praznujejo na prvi dan novega leta, ni med nobenima drugima dnevoma v letu. Razlika je kar 1,6 proti ena, navajajo na statističnem uradu.

Na silvestrovo praznuje najmanj Slovencev, 4.731. Le dan pozneje, prvega januarja pa ima rojstni dan največ prebivalcev dežele na sončni strani Alp – kar 7.552. Čemu takšna razlika?

Nekoč pomlajevali otroke

Razlog je predvsem v tem, da so nekoč otroku, ki se je rodil na zadnji dan v letu, na vedli datum 1. januarja. Nekoč je bilo namreč večina otrok rojenih doma, prijavili pa so jih šele nekaj dni po rojstvu samem in tako je bila pogosta praksa, da je bil uradni datum rojstva drugačen kot dejanski.

Glavni razlog pomladitve za eno leto je bil, da je otrok lahko šel eno leto pozneje v šolo, navajajo na statističnem uradu. Moški so tako eno leto pozneje šli tudi v vojsko.

V zadnjih letih vse manjše razlike

Odkar se večina otrok rodi v porodnišnici, tega načeloma ne delajo več. Se je pa samo v zadnjih desetih letih število prebivalcev, rojenih na 1. januar, zmanjšalo za 250, medtem ko se je število rojenih na 31. december povečalo na sto.

Še vedno sicer največ ljudi v Sloveniji rojstni dan praznuje prvega januarja, na drugem mestu po številu rojstev pa je 1. oktober, ko praznuje 6.375 prebivalcev Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice