Društvo za zaščito živali Maribor tudi letos organizira akcijo sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk, ki bo potekala od 1. do 31. oktobra na območju Podravja.

Nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in večje število zapuščenih mačk, ki živijo prosto v okolju, postaja velik problem in breme za lokalne skupnosti.

Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem mačk je sterilizacija samic in kastracija samcev. Prav to želi ozavestiti tudi Društvo za zaščito živali Maribor, ki ponovno prireja akcijo sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk.

V akciji letos sodeluje 29 podravskih veterinarskih organizacij, ki bodo lastnikom oziroma skrbnikom živali nudile 20-odstotni popust na sterilizacijo oziroma kastracijo psa ali mačke po predhodno dogovorjenem terminu za sam poseg.

Katere veterinarske ambulante sodelujejo?

Kupone za popust lahko zainteresirani prejmejo na sedežu Društva za zaščito živali Maribor na Avtomobilski ulici 25 v Mariboru, v sodelujočih veterinarskih organizacijah in v nekaterih trgovinah za male živali.

In katere so sodelujoče veterinarske ambulante? V Mariboru so to Ambulanta za male živali Maribor, Veterinarska bolnica Maribor, Veterinarski center Pika in Veterinarstvo Eisner. 

Zraven tega sodelujejo tudi veterinarske ambulante iz Cirkovc, Gorišnice, Gornje Radgone, Hajdine, Lenarta, Lovrenca na Pohorju, Mute, Ormoža, Pesnice, Prevalj, Ptuja, Rač, Radelj ob Dravi, Slovenj Gradca, Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic, Spodnjega Dupleka in Starš.

Lani je bilo steriliziranih in kastriranih 820 živali

Z akcijo želijo v Društvu za zaščito živali Maribor zmanjšati število nezaželenih kotitev mladičkov in posledično manj zavrženih živali.

»Prav preveliko število nesteriliziranih in nekastriranih lastniških živali je v glavni vzrok prevelikega števila zavrženih živali, pa naj gre za mladičke ali odrasle živali,« opozarjajo v omenjenem društvu.

Pri tem dodajajo, da je še danes preveč živali, ki zaradi preštevilnih neželenih legel životarijo v slabih življenjskih pogojih, poleg tega pa je še vedno tudi prepogosto pobijanje mladičev, čeprav je to dejanje kaznivo in z zakonom prepovedano z globo od 800 do 1200 evrov.

Dobro je vedeti, da so sterilizirane in kastrirane živali varne pred spolno nalezljivimi boleznimi, v času parjenja pa niso zvočno moteče za okolico in ne uhajajo od doma. Kastrirani psi so bolj vodljivi in manj agresivni, še vedno pa čuvajo svojo družino in posest. Mačke še vedno lovijo, samci pa ne označujejo teritorija.

»Z akcijo skrbnike živali nagovarjamo k odgovornemu lastništvu in k razmisleku, da je sterilizacija oziroma kastracija edina učinkovita rešitev pri reševanju problema neželenega kotenja mladičev. Zaradi težkega gospodarskega položaja se s popustom, ki ga nudijo veterinarske organizacije, skrbnik tudi lažje odloči,« pravijo v Društvu za zaščito živali Maribor.

Leta 2018 je bilo v akciji v sodelujočih veterinarskih organizacijah sterilizirano oziroma kastrirano 579 živali, lani 820.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice