Pred odhodom na pot preverite aktualne potovalne informacije in ukrepe evropskih držav v povezavi z epidemijo novega koronavirusa.

Da bodo počitnice resnično brezskrbne, se je treba nanje pripraviti. To med drugim vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o ukrepih, povezanih z epidemijo novega koronavirusa v državi, v katero potujemo, ter stanja na cestah, na pot pa se odpravimo le s tehnično brezhibnim in ustrezno servisiranim vozilom ter pravilno naloženo prtljago, opozarja Avto-moto zveza Slovenije.

Zelo pomembno je, kdaj bomo šli na pot. Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Vozniki naj bodo spočiti, vsi potniki pa se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa.

Običajnim razlogom za povečan promet na naših cestah in mejnih prehodih v poletnih mesecih, kot so večje število turistov in cestna delovišča, se letos pridružujejo še kontrole na mejnih prehodih v povezavi z epidemijo novega koronavirusa.

Pred odhodom na izbrano počitniško destinacijo je zato še toliko pomembneje, da za državo, v katero potujemo, preverimo aktualne potovalne informacije:

»V AMZS v sodelovanju z evropskimi partnerskimi avtomobilskimi klubi in mednarodno avtomobilistično zvezo FIA zbirajo potovalne informacije in ukrepe, ki jih posamezne evropske države sprejemajo za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa, ter jih objavljajo na spletni strani amzs.si – podstran Na poti, rubrika Potovalne informacije po evropskih državah,« pojasni Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra ter dodaja, da je pred odhodom v tujo državo priporočljivo preveriti še aktualna priporočila ministrstva za zunanje zadeve in drugih pristojnih institucij.

Pred odhodom na pot preverite stanje na cestah

Na spletni strani AMZS vozniki v rubriki Na poti najdejo številne koristne informacije in nasvete za potovanje, kot so razdalje med kraji po Evropi, cestnine in drugi stroški po Evropi, cene goriv po Evropi, omejitve hitrosti po Evropi in razmere oziroma prevoznost alpskih prelazov.

Koristen vir prometnih informacij je tudi brezplačna AMZS mobilna aplikacija, ki ima že več kot 380 tisoč uporabnikov in je s tem ena najuspešnejših slovenskih mobilnih aplikacij.

Z AMZS mobilno aplikacijo dobijo vozniki in voznice na vprašanje »Kaj se dogaja na moji poti?« ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije. Njeni uporabniki lahko spremljajo tudi cene goriv v Sloveniji in na Hrvaškem:

»Pri nas se cene goriv med ponudniki in lokacijami sicer trenutno le minimalno razlikujejo, v drugih državah, tudi na Hrvaškem, pa je lahko cena ponudnika na določeni lokaciji tudi do 20 odstotkov višja, kot je povprečna cena goriva v državi«, razloži Zupančič in izpostavi še eno prednost AMZS aplikacije:

»AMZS aplikacija članom AMZS omogoča pregled ugodnosti njihovega članstva in poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila.«

Letošnje novosti pri potovanjih na Hrvaško

Hrvaška je za Slovenke in Slovence med bolj priljubljenimi počitniškimi destinacijami. V povezavi z aktualno zdravstveno situacijo in za hitrejši prehod meje je pred vstopom priporočljivo v aplikacijo na tej spletni strani. Potrebno je le vnesti podatke o osebah in naslovu njihovega bivanja v državi.

AMZS informacijski center pa je zbral še nekaj koristnih informacij glede potovanj na Hrvaško:

 • hrvaška vlada je združila javni podjetji Autocesta Rijeka-Zagreb in Hrvatske autoceste, zato mostnine na Krk od 15. junija ne zaračunavajo;
 • v Hacu so tudi napovedali, da letos ne bo sezonske 10-odstotne podražitve cestnin za avtoceste v njihovem upravljanju;
 • letos ne bo sezonske podražitve trajektov na hrvaške otoke.

Predpogoj za varne počitniške poti je tehnično brezhibno vozilo

Še pred odhodom na pot je treba poskrbeti za brezhibno delovanje avtomobila. »Obisk servisa pred odhodom na počitnice je pametna odločitev, ki lahko prihrani marsikatero težavo na poti. Kdor ni povsem prepričan, če je z njegovim avtom vse v redu, naj se v AMZS centru naroči na kontrolni servisni pregled. Izkušeni mehaniki bodo v 16 korakih preverili delovanje vseh najpomembnejših delov avtomobila in lastnika opozorili na šibke točke ali morebitne težave. Pregled traja le 30 minut, za člane AMZS pa je povsem brezplačen«, pove Jurij Kočar, vodja AMZS servisa, ki ob tem svetuje:

»Še zlasti priporočamo, da pred odhodom na daljšo pot preverite ustreznost pnevmatik, vključno s tlakom, ali delujejo vsa svetlobna telesa, pregledate količine in stanje motornega olja in čistila za stekla, ustreznost metlic brisalcev, v kakšnem stanju je akumulator. Preverite tudi, ali imate v avtu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč. Serviser pa naj preveri zavore, stanje hladilne tekočine, zavornega olja in olja servo volana.«

Da bo pot udobna in da se ob morebitnih daljših zastojih ne znajdemo v vročinski pasti, Kočar svetuje temeljit in natančen pregled delovanja klimatske naprave, ki ga lahko opravimo le v mehanični delavnici.

Ob tem razloži: »Vozniki lahko že sami s prepoznavanjem nekaterih znakov opazimo, da klimatska naprava ne deluje več najbolje. Najbolj očiten znak za to je neprijeten vonj iz zračnikov in pa dejstvo, da se notranjost ohladi le ob nastavljeni najvišji stopnji hlajenja. Prvi indic, da je v klimatski napravi premalo plina, je zmanjšana oziroma zakasnela intenzivnost same klimatske naprave.

Velikokrat pa pomanjkanje hladilnega sredstva tudi slišimo v obliki šuma, ki je podoben puščanju zraka.«

Za potovanja v tujino si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra svetuje: »Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila, kar lahko storite v AMZS centrih.

Za izbrano državo dopustovanja preverite, ali zanjo potrebujete zeleno karto. Priporočamo pa tudi mednarodno vozniško dovoljenje. To je prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in je dokument, ki ga priznava Organizacija združenih narodov. Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta.

V nekaterih državah je obvezen, za mnoge pa priporočljiv dokument, v nekaterih državah le za določene narodnosti. Vsekakor pa je mednarodno vozniško dovoljenje povsod v tujini dokument, ki pomaga vozniku ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj lahko olajša in pospeši formalnosti.

Vozniki morajo imeti v tujini poleg mednarodnega vozniškega dovoljenja vselej s sabo tudi nacionalno vozniško dovoljenje. Vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje zlasti za najem vozila, če potujejo v neevropskih državah.«

AMZS izdaja mednarodno vozniško dovoljenje po dveh konvencijah:

 • v obliki knjižice s prevodi, ki jo predpisuje Ženevska konvencija o cestnem prometu iz leta 1949 in velja eno leto,
 • v obliki knjižice, ki jo določa Dunajska konvencija iz leta 1968 in velja tri leta od dneva izdaje, lahko tudi manj, če slovensko vozniško dovoljenje poteče pred tem rokom.

Mednarodno vozniško dovoljenje po konvenciji iz leta 1949 je še zlasti priporočljivo za sledeče države: Avstralija, Kanada, Japonska, Malezija, Tajska in ZDA. V državah, ki so podpisnice obeh konvencij, vozniki potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje po konvenciji iz leta 1968.

V AMZS centrih so voznikom na voljo tudi vinjete za Švico, Avstrijo in Češko, eko nalepke za nemška mesta in mednarodna kartica za kampiranje Camping Key Europe s številnimi ugodnostmi. Ta kartica je obvezna v Skandinaviji, z njo pa so imetnik in njegovi družinski člani zavarovani za primer nezgode ali povzročene škode med bivanjem na območju kampa, območju za avtodome, območju najemnih hišic ali hotelskem območju v Evropi, Turčiji in Maroku.

Pomoč na cesti – ne nasedajte goljufom

Nihče si ne želi, da bi se mu na poti, še zlasti na počitnice, zgodilo kaj neprijetnega. A če je človek pripravljeni na najhujše, bo reševanje hitrejše in učinkovitejše.

V primeru okvare ali nesreče pomaga AMZS članstvo: osnovno članstvo zagotavlja pomoč na cesti v Sloveniji, Plus in Premium pa tudi v tujini. Premium članstvo poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini zagotavlja še celoletno turistično zavarovanje v tujini, pomoč v tujini pa je mogoče izbrati tudi v članstvu Po meri, pri katerem si član sam določi, katere storitve, prednosti in ugodnosti AMZS članstva želi.

Ob tem je treba izpostaviti, da je AMZS članstvo v delu pomoči na cesti vezano na voznika, ne na vozilo, kar pomeni, da lahko član pomoč na cesti koristi za več vozil, ki jih vozi, na primer avto, motor, avtodom, četudi niso v njegovi lasti.

Klic v AMZS klicni center preprečuje, da bi postali žrtve goljufov oziroma (avto)cestnih piratov.

»Ob nesreči ali okvari, ko ste vozilo varno ustavili in označili ter ko so vsi potniki umaknjeni z vozišča, pokličite na pomoč AMZS. V Sloveniji to storite s klicem na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 5305 353.

Vsa koordinacija reševanja poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči. Našim partnerskim klubom v tujini posredujemo tudi delovni nalog, ki ga, če član dvomi, ali izvajalec nastopa v imenu AMZS ali ne, lahko zahteva na vpogled – na tak način preprečujemo zlorabe oziroma goljufije,« potek reševanja razloži Zupančič, ki ob tem še pojasni:

»Pri klicu na pomoč v klicni center AMZS operater, ki se javi na klic, najprej povpraša po natančni lokaciji okvare ali nezgode, šele nato pa po podatkih o vozilu in vrsti okvare. Zato je dobro, da veste, kje se takrat nahajate – koristni so podatki o kraju, o cesti in smeri vožnje, pa tudi o ulici in hišni številki stavb v bližini. Ne pozabite povedati tudi registrske številke vašega avtomobila.

Operater mora vedeti tudi znamko in model avtomobila v okvari, natančen opis okvare že vnaprej pa lahko pomaga pri odpravljanju okvare na licu mesta. Če ste dosegljivi na mobilnem telefonu, vas lahko operater pokliče nazaj in povpraša še po kakšnem podatku za hitrejšo pomoč.«

Nasvet, kako pravilno naložiti prtljago v avto

Z odhodom na počitnice je seveda povezano tudi vprašanje: kam – in kako – s prtljago. Pri tem premalokrat ali pa sploh ne pomislimo na to, da je lahko nepravilno naložena prtljaga v avtu zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka.

Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko namreč že ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike. Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto.

»Svetujemo, da vso prtljago, ki jo želimo vzeti s sabo, pripravimo pred vozilo in jo nato v nadaljevanju vanj sistematično zložimo: težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso«, priporoča AMZS inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik in izpostavlja še nekaj nasvetov za varno nalaganje prtljage:

 • Zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
 • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
 • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
 • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
 • v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
 • drobne kose prtljage pospravite v škatle,
 • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
 • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
 • pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika,
 • predmete, ki tehtajo več kot 25 kilogramov pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
 • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki).

Ob tem pa AMZS inštruktorji varne vožnje izpostavljajo: »Obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, naj bo na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice