Razveza zakona? Preverite, kaj je lahko vzrok, kaj predpisuje država in kaj svetuje pravnik.

Po zadnjih statističnih podatkih se v Sloveniji na vsako tretjo sklenjeno zakonsko zvezo zgodi ena razveza. Število razvez je v Evropski uniji še višje. Že na približno vsako drúgo sklenjeno zakonsko zvezo se zgodi ena razveza. Ko pride do odločitve za ločitev, se posameznik ne znajde in ne ve, kakšni so sploh možni načini za razvezo zakonske zveze.

O zakonski zvezi in razvezi smo se pogovarjali z Miranom Vrbanićem, pravnim svetovalcem pri Pogodba24.

Dve obliki 

Pravni svetovalec pojasnjuje, da se lahko zakonska zveza konča s smrtjo enega zakonca, z razglasitvijo enega zakonca za mrtvega ali z razvezo zakonske zveze. Ker nas v tem primeru zanima razveza zakonske zveze, pravni svetovalec v tem primeru pojasni, da zakon pozna dve obliki - predlog za sporazumno razvezo in tožbo za razvezo zakonske zveze.

Bistvena razlika med postopkoma razveze

Torej obstaja bistvena razlika med postopkoma razveze - ločitev je možno doseči sporazumno ali s tožbo. V kolikor se partner z razvezo ne strinja, to pomeni le, da razveza ne bo dosežena s sporazumom, pač pa bo za to potrebno vložiti tožbo.

Pogoj za razvezo

Tako kot zakon določa pogoje za sklenitev zakonske zveze, dodaja Vrbanić, jih postavlja tudi za razvezo, le da je pogoj za razvezo po naši zakonodaji samo eden in sicer nevzdržnost zakonske zveze. To stranke običajno utemeljijo s čustveno odtujenostjo, fizično ločenostjo, nepovezanostjo, različnimi življenjskimi cilji in žal tudi s fizičnim nasiljem.

Kako je z mladoletnimi otroci?

Mladoletni otroci so v dani situaciji najpogosteje dodeljeni v vzgojo, varstvo in preživljanje enemu od staršev, drugega starša pa se zaveže k plačevanju preživnine in se uredi stike. Za polnoletne otroke to seveda ni predvideno. So pa starši kljub temu dolžni zanje skrbeti in jim finančno pomagati, in sicer najkasneje do 26. leta starosti, vendar zgolj če se redno šolajo. Pri čemer redno šolanje vključuje tudi, če se otrok redno šola vpisan na izredni študij in v skladu s sodno prakso, tudi udeležuje maturitetnega tečaja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice