Domovi so polni, prosilcev je veliko.

Marsikateri starejši potrebuje pomoč pri vsakodnevni oskrbi, ker sam kratko malo ne zmore (več). Mnogi se tako obrnejo na domove starejših, ki izvajajo institucionalno varstvo, v sklop katerega sodijo vse oblike pomoči. Starejšim se na ta način nadomeščajo ali dopolnjujejo funkcije družine in doma, predvsem bivanje, prehrana in varstvo. 

A domovi za starejše so prenatrpani, množica ljudi je na čakalni listi in čaka na sprejem. Marsikdo potrebuje pomoč, cene pa velikokrat presegajo finančne sposobnosti starejših.

Obrnili smo se na Dom starejših občanov TeznoDom dr. Jožeta Potrča Poljčane in Center za starejše občane Ormož , da bi ‒ med drugim ‒ preverili, ali je še kaj prostih postelj in ali so se cene z novim letom povišale. 

So se cene z novim letom spremenile?

Iz Doma starejših občanov Tezno so sporočili, da se cene ZA ZDAJ niso povišale. Redna uskladitev se namreč odvija vsako leto s 1. marcem, višina rednega dviga oskrbnin pa je regulirana s strani države.

Podoben odgovor smo prejeli tudi iz Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane; cene oskrbe se v omenjenem domu in Enoti Slovenska Bistrica niso izredno usklajevale. Redna uskladitev je, kot že zapisano, predvidena v mesecu februarju in velja od 1. marca naprej. 

»Kakšna bo višina redne uskladitve cen, bo znano z objavo Standarda povprečne plače ter stroškov in odhodkov storitev oskrbe institucionalnega varstva in rasti elementov cen socialno-varstvenih storitev za leto 2023 v Uradnem listu Republike Slovenije, ki je podlaga za izračun cene v skladu s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialno-varstvenih storitev,« so dodali.

Na seji Skupščine Centra za starejše občane Ormož je bila sprejeta sprememba cene oskrbnega dne s 1. januarjem. Kot pojasnjujejo, se s tem zviša cena za 4,5 odstotke v enoti v Ormožu in za štiri odstotke v enoti na lokaciji Sveti Tomaž.

Vir: Facebook profil Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane

Domovi so prepolni, vrsta čakajočih pa dolga

V vseh omenjenih domovih so kapacitete v vseh enotah zasedene, imajo pa tudi čakalne vrste. V Domu starejših občanov Tezno so lani prejeli 883 vlog.

 »Največje potrebe, povpraševanje beležimo za starostnike, ki potrebujejo pomoč negovalnega osebja pri vseh vsakodnevnih življenjskih opravilih (nepomični stanovalci), in stanovalce, ki potrebujejo pomoč pri nekaterih vsakodnevnih življenjskih opravilih (delno pomični stanovalci).«

Tudi v Centru za starejše občane Ormož so zasedene vse postelje: »To velja tako za matično ustanovo, kakor tudi za našo enoto v Svetem Tomažu.« Na čakalni listi imajo skupaj 395 prosilcev.

Čakalna lista je skupna za vse enote, trenutno pa je najdaljša čakalna doba za namestitev na varovani oddelek. »V povprečju velja za vse oddelke, da je daljša čakalna vrsta za ženske prosilke,« pojasnjujejo: »Kot vsa leta do sedaj pa se najdlje čaka na enoposteljno sobo.«

Iz Poljčan so sporočili, da imajo na listi veliko ljudi, »tako za Dom Poljčane kot za Enoto Slovenska Bistrica. V Domu Poljčane imamo 251 prosilcev na čakalni listi za sprejem, v Enoti Slovenska Bistrica pa 319

Vloge prejemajo iz širšega območja Slovenije

S prepolnimi domovi se soočajo na širšem območju Ljubljane, zgleda pa, da tudi drugod. Zanimalo nas je, ali se ljudje, ki v svojem kraju ne dobijo postelje, »napotijo« k njim in od kod jih je največ.

Pri vseh se znajdejo tudi vloge iz širšega območja Slovenije, čeprav so pretežno tiste iz mariborske okolice, sami pa dajejo prednost stanovalcem iz bližnje okolice.

V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane so dejali, da ker imajo čakalno listo tudi za Enoto Slovenska Bistrica, lahko le redko sprejmejo prosilce iz drugih občin. Največ prošenj, kot so sporočili, dobivajo iz mariborske regije, nato iz Ljubljane in ostalih krajev, najmanj ali skoraj nič prošenj je iz Prekmurja, Dolenjske, Goriške in Koroške. Trenutno je na čakalni listi 271 vlog prosilcev iz drugih občin, od tega 35 iz območja Ljubljane.  

V obdobju zadnjega pol leta so v Centru za starejše občane Ormož sprejeli 29 oseb, od tega jih je bilo 21 iz občin ustanoviteljic, torej Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža. Dva stanovalca sta prišla iz sosednjih občin, eden iz občine Ljutomer in eden iz Ptuja, trije prosilci so bili sprejeti iz občine Maribor, dva iz Gorenjske ter eden iz Celja.

Primanjkljaj ustreznega kadra je zaskrbljujoč

V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane opažajo, da na trgu delovne sile primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra, predvsem na področju zdravstvene nege ‒ torej zdravstvenih tehnikov in bolničarjev ‒ kuharjev in tehničnega kadra za vzdrževanje objektov. 

»Trenutno še uspemo zagotavljati število zaposlenih v skladu z normativi, vendar smo pri nadomeščanju kratkotrajno, pa tudi dolgotrajno odsotnih delavcev neuspešni. Zaradi nizkih plač in težavnega dela pa verjetno v prihodnje ne bomo uspeli pridobiti novih sodelavcev, ki bi jih lahko zaposlili za nedoločen čas.« 

Ker gre za sistemsko težavo, ki pesti večino domov v Sloveniji, so še dodali, da bi bilo primerno, če bi pristojna ministrstva pristopila k reševanju težav, ki se iz meseca v mesec stopnjujejo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tovariš Tito (nepreverjen)

Upokojenci naj uživajo v okolju in sistemu, ki so si ga ustvarili.

Oglas

Domovi so prepolni, vrsta čakajočih pa dolga pred pogrebnimi podjetji, se sreča, da smo ukinili demografski sklad in da je ukinjen prispevek države za pokop, drugače povedano bi država lahko bankrotirala !

In reply to by Tovariš Tito (nepreverjen)

Franja (nepreverjen)

Sami si ga res nismo,bedarija.

In reply to by Tovariš Tito (nepreverjen)

pohorskisvizec

Zdaj bo topli minister gradil domove za starejše kar povprek!

Starejše novice