Slika je simbolična.
Vas je pasji lajež kdaj motil do te mere, da bi lastnike prijavili? Razkrivamo, če je to mogoče, kako lahko policija reagira in razbijamo mit o odstranjevanju glasilk.

Pasji lajež mnogokrat moti predvsem sosede. Pa lahko ti sploh kaj ukrenejo, če je lajež še posebej moteč?

Na Policijski upravi Maribor odgovarjajo, da pasji lajež sam po sebi ne vsebuje elementov kaznivega ravnanja, ki bi se s strani državnih organov preganjalo po uradni dolžnosti.

Lajež je predvsem predmet civilnopravnih sporov, zlasti v urbanih okoljih, so policisti pojasnili za Ptujinfo

Kaznivo le, če je pes zanemarjen

Če bi bil lajež posledica grdega ravnanja ali očitnega zanemarjanja psa, je to predmet preverjanja policije, je odgovor tudi celjske policijske uprave. 

To pomeni, da policija na prijavo pasjega laježa reagira z ogledom in reagira le, če je pes zanemarjen. To pa je že sicer predmet preverjanja policije in pristojnih inšpekcijskih služb. 

Policija sicer evidence o prijavah pasjega laježa ne vodi na način, kjer bi bil ta razlog razviden. Glede na to, da pasji lajež sam po sebi ne vsebuje elementov kaznivega ravnanja se evidenca ne vodi na način, da bi bilo to razvidno. 

Tako pri pasjem laježu policija le preveri situacijo in oceni, če je pes v dobrem stanju. Če je, lahko ta veselo laja naprej. 

Mit ali resnica: Psu odstraniti glasilke

Med lastniki psov pa je globoko zakoreninjen mit, če pes laja preveč, naj bi sosedje lahko zahtevali, da se mu odstrani glasilke. A to, seveda, ne drži.

O tem piše celo zakon o zaščiti živali, kjer je jasno in nedvoumno navedeno, da je odstranjevanje glasilk živalim v Sloveniji prepovedano. 

Med prepovedanimi posegi na živalih, ki jih natančneje opredeli 20. člen zakona, je zapisano, da so prepovedani posegi, kot je odstranjevanje krempljev mačkam in odstranjevanje glasilk živalim

Med prepovedanimi posegi pa so tudi odstranjevanje rožnih nastavkov z uporabo jedkih snovi, krajšanje kljunov perutnini, razen z določenim namenom, amputacije ali kastracije z elastičnim obročkom, krajšanje uhljev živalim, razen če je to v korist živali, krajšanje repov psom, razen če je v korist živali ter odstranjevanje analnih mešičkov belim dihurjem, razen če je v korist živali.

Če se za katerega od posegov odloči, da je iz zdravstvenega razloga v korist živali, ga mora opraviti izključno veterinar. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Ker pasjeljubci nikakor ne morejo razumeti, da ja lajež njihovih ljubljenčkov lahko za sosede zelo moteč, zakonodaja pa ne predvideva kazni za lastnike psov, prizadetim ne ostane nič drugega, kot da stvar vzamejo v svoje roke in žival - zastrupijo (jaz nisem nikoli nobenega in tega tudi ne odobravam). Bil pa bi skrajni čas, da se tudi ta del medsebojnih odnosov med ljudmi zakonsko uredi.

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

V Ljubljani so pa pesojebci in babe z dildoti. Ubogi peseki

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Uboge gospe babe

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Lidija zelenica (nepreverjen)

Jebes babe

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Ne
tam jebejo pese

In reply to by Lidija zelenica (nepreverjen)

Augsburg (nepreverjen)

Res ste preverili. Članek tak, da bralcu ne pove čisto nič. Novinarstvo delux. Pa napišite vsaj nekaj o civilnopravnem sporu, če to že omenjate, ne pa o pasji kirurgiji, kar je že samo po sebi absurdno.

Aha, civilnopravni spor bi bilo pa treba že vzeti knjigo in malo prebrati in razumeti, kar v današnjih "click-bait" časih presega namen novinarstva.

Žalost.

Blagor gluhim (nepreverjen)

Res je! "Kaj lahko stori sosed ...?" To je bolj "Česa ne more/ne sme storiti ..."

In reply to by Augsburg (nepreverjen)

Starejše novice