Policijska uprava Ljubljana dnevno opozarja na pogoste kraje koles iz kletnih prostorov. Tatovi ne izbirajo, kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanima jih le, kako na čim bolj enostaven način priti do kolesa.

Zanimalo nas je, v katerih primerih zavarovalnica krije krajo koles. S tem vprašanjem smo se obrnili na Zavarovalnico Triglav, kjer so odgovorili, da svoje kolo pri njih lahko zavarujete za nevarnost vlomske tatvine in odtujitve iz zaklenjenih kletnih prostorov, in sicer na dva načina.

Z zavarovanjem koles in kolesarjev

Osnovni paket krije asistenco za kolo in kolesarja, zavarovanje odgovornosti kolesarja in nezgodno zavarovanje, lahko pa ga razširite na kasko, ki krije poškodovanje ali uničenje kolesa zaradi nesreče in nevarnost vlomske tatvine in ropa, požara ter drugih temeljnih nevarnosti.

Pri zavarovanju novih koles prek internetne aplikacije mora biti zavarovanje sklenjeno v obdobju sedmih dni od datuma računa nakupa kolesa. Če kolo ni novo, je potreben ogled s strani pooblaščene osebe zavarovalnice, zavarovanje pa se lahko sklene na prodajnem mestu zavarovalnice.

S paketnim zavarovanjem DOM oziroma zavarovanjem premičnin ali z vlomskim zavarovanjem

V paketno zavarovanje DOM je vključeno tudi kritje vlomske tatvine ali ropa iz stanovanjskih in pomožnih prostorov. Če sklenete zavarovanje stanovanjskih premičnin, je možno zavarovalno kritje razširiti tudi na škode na kolesih na prostem, če kolo izgine, ko je zaklenjeno in priklenjeno na nepremičnino, ali če je priklenjeno na prtljažnik avtomobila.

Ta razširitev zavarovanja krije tudi škode na kolesih, ko se ta nahajajo v prostorih, ki niso v vaši lasti. Ob sklenitvi katerega od teh zavarovanj svetujejo, da zastopniku natančno opišete, katere premičnine hranite tako v stanovanjskem delu kot v pomožnih prostorih, saj vam bo morebiti svetoval povišanje zavarovalnega kritja, še posebej, če kolo višje vrednosti hranite v pomožnih prostorih.

Kolo lahko zavarujete tudi preko internetne aplikacije.

Pametno je imeti fotografijo kolesa in shranjen račun o nakupu

Ker sta vlomska tatvina in rop kaznivi dejanji, morate najprej opraviti prijavo policiji. Zavarovalnica vlom in rop obravnava po pridobitvi policijskega zapisnika. Ob prijavi škode zavarovalnici boste morali navesti naslednje podatke:

  • kdaj in kje se je zgodil vlom,
  • kdo je odkril vlom, 
  • kaj je bilo pri tem poškodovano, 
  • seznam stvari, ki so bile odtujene.

Sami lahko k hitrejši rešitvi škodnega primera pripomorete s shranjenim računom kupljenega kolesa in fotografijo kolesa. Fotografirajte tudi nastalo škodo, če je šlo za vlomsko tatvino oziroma rop, fotografije pa predložite ob prijavi.

Ob nakupu kolesa shranite račun in fotografirajte kolo.

Na Zavarovalnici Triglav svetujejo, da svoje kolo zunaj doma priklenite na stojalo, doma pa zaklepajte bivalne in pomožne prostore ter zaščite svoj dom, saj boste tako tatovom otežili dostop.

Kaj pa svetuje policija?

Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru, to mesto naj bo ustrezno zavarovano, zaklenjeno in po možnosti pod video nadzorom.

Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen. 

Investirajte v nakup kakovostne ključavnice za kolo. Ključavnice slabše kakovosti tatovom ne predstavljajo nikakršne ovire. Za še večjo varnost lahko kolo priklenete k ograji ter hkrati za okvir kolesa in eno od koles. 

Nezavarovanih koles ne puščajte na strehah vozil ali prtljažnikih.

Pametno je, da si zapišete podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo, po možnosti ga lahko tudi fotografirate).

Če vam kolo kljub samozaščitnim ukrepom ukradejo, tatvino takoj prijavite policiji na številko 113. Ob tem je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. 

Investirajte v nakup kakovostne ključavnice za kolo. Ključavnice slabše kakovosti tatovom ne predstavljajo nikakršne ovire. Za še večjo varnost lahko kolo priklenete k ograji ter hkrati za okvir kolesa in eno od koles. 

Tatvine koles so dokaj pogosto kaznivo dejanje. V Sloveniji na leto ukradejo oziroma je prijavljenih kot pogrešanih okoli 3000 koles. V letu 2020 so ljubljanski policisti skupno obravnavali 217 kaznivih dejanj zoper premoženje, v katerih so bila odtujena kolesa, samo 50 v mesecu juniju. 

Število tatvin koles z leti upada, še vedno pa največ koles ukradejo v poletnih mesecih. VIR: PU Ljubljana

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice