Na pogrebnih zavodih so vsakodnevno v stiku z okuženimi pokojniki in njihovimi svojci, zato je previdnost na prvem mestu. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje so glede izvedbe pogrebov jasna. 

Bolnik, ki se počasi poslavlja, je večinoma v bolnišnici. Svojcem se lahko omogoči slovo od umirajočega, tudi če je okužen s koronavirusom. Od umrlega se slovo omogoči v bolniški sobi, nato se telo pokojnika umesti v vrečo za umrle. Ob tem, ko se svojci od svojega dragega poslavljajo, morajo tudi oni obleči osebno varovalno opremo

Osebna varovalna oprema se začne z razkuževanjem rok, nato se oseba obleče v zaščitni vodoodbojni plašč, na glavo pa si nadene zaščitno kapo. Maska, ki jo oseba nosi, je točno določena, nadeti pa si mora tudi zaščitna očala, ki tesnijo. Oprema se zaključi še z akrilnimi zaščitnimi rokavicami, ki so nekoliko podaljšane.

Osebno varovalno opremo morajo nositi tudi svojci ob poslavljanju od bližnjega (foto: NIJZ).

Umrlega s koronavirusom se namesti v dve vreči za umrle, sproti pa se površine tudi razkužuje. Pokojnega se prevaža z bolniškim vozičkom, ki se ga mora pred odhodom iz bolniške sobe razkužiti. 

Preden bolnišnično osebje pospremi umrlega v bolnišnično mrtvašnico morajo še pred odhodom iz sobe odstraniti osebno varovalno opremo. Osebje, ki prevzame umrlega s koronavirusom pa mora nositi nitrilne rokavice. Bolnišnična soba se nato v celoti očisti in razkuži. 

Zaradi zagotavljanja varnosti so obdukcije umrlih s koronavirusom odsvetovane. 

Umrlega s koronavirusom nato prevzame pogrebno podjetje. Osebje pogrebne službe pokojnika prestavi v transportno krsto ali krsto za kremacijo in odpelje. Tudi osebje pogrebne službe mora pri tem uporabljati nitrilne rokavice. 

Temu sledi pogreb pokojnika

Vsi, ki prihajajo v stik s pokojnim, in svojci morajo biti brez znakov okužbe, med njimi pa mora biti razdalja vsaj meter in pol. Na dosegu rok morajo biti tudi razkužila, s katerimi si morajo svojci redno razkuževati roke. Vsi prisotni morajo upoštevati higieno kašlja in kihanja ter se dotikajo površin, le če je nujno. 

Svojci se poslovijo od pokojnika v mrliški vežici, pred vstopom in izstopom pa si morajo razkužiti roke. V vežico morajo vstopati posamično, če pa niso iz istega gospodinjstva pa morajo vzdrževati tudi razdaljo. Kropenje s kropilnikom se odsvetuje.

Svojci in prijatelji po navadi izražajo sožalje s stiskom rok ali objemom. Zaradi izredne situacije je tudi to odsvetovano.

Po tradiciji lahko pokojnika na zadnjo pot pospremijo pevci, kar je ta čas tudi odsvetovano. Če se družina za pevce odloči, morajo ti biti le ob grobu in na primerni razdalji.  

Po prav vsakem pogrebu se morajo prostori očistiti in razkužiti in zato morajo biti pogrebi med seboj razmaknjeni na vsaj dve uri. Le tako se lahko prostor za vsakim pogrebom primerno razkuži, določajo navodila. 

V Pogrebnem podjetju Maribor so že med prvim valom koronavirusa definirali krizne ekipe za proces upepeljevanja. Tako že od takrat upepeljujejo večizmensko. Vpeljali so tudi dežurno službo, ki je pred tem niso imeli. 

Tudi med postopkom upepeljevanja si morajo delavci, ki so v stiku z okuženim pokojnikom, nadeti osebno varovalno opremo. 

Med tem časom svojci ne rabijo nujno prijaviti pogreba na pogrebnem podjetju, ampak so nekatera pogrebna podjetja omogočila, da lahko svojci pogreb prijavijo kar preko telefona ali preko obrazca na spletu. 

»Bojazen, da pokojniki v primeru hudih bolezenskih znakov ne bodo mogli biti dostojno pokopani, je popolnoma odveč. V Pogrebnem podjetju Maribor nas pri slehernemu pokojniku vodi osnovno poslanstvo, da mora biti vsakemu zagotovljen dostojen pogreb,« še sporočajo iz pogrebnega podjetja, kjer je tudi ena od dveh upepeljevalnic v Sloveniji. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

to je pa
das ist niks kar tako

Elica 2014 (nepreverjen)

😢😢😢

Starejše novice