Danes že šestindvajsetič zapored obeležujemo svetovni dan učiteljev.

V več kot sto državah sveta se 5. oktobra posvetimo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. S svetovnim dnevom letos opozarjamo predvsem na problematiko pomanjkanja mladih učiteljev, zato tudi geslo Za več mladih učiteljic in učiteljev – za prihodnost poklica! Nekaj zanimivih podatkov pa so ob tej priložnosti zbrali tudi v Statističnem uradu Republike Slovenije. 

Velika večina zaposlenih v vrtcih žensk

V poklicih, povezanih z izobraževanjem, je še vedno več žensk kot moških, in kot kaže, se to prav kmalu ne bo spremenilo.

V slovenskih vrtcih je namreč v šolskem letu 2018/19 bilo zaposlenih 12.417 vzgojiteljic in vzgojiteljev ter njihovih pomočnic in pomočnikov, od tega 97,3 odstotka žensk in 2,7 odstotka moških. 

Razkorak je le nekoliko manjši v osnovnošolskem izobraževanju, kjer je v minulem šolskem letu bilo zaposlenih 18.358 učiteljev in učiteljic. Učiteljev je bilo 2.099 in učiteljic 16.259. En učitelj oziroma učiteljica je v povprečju skrbela za 10 učencev oziroma učenk.

V srednjih šolah je medtem bilo zaposlenih 6.087 učiteljev in učiteljic, pri čemer so s 67 odstotki prevladovale slednje. Število zaposlenih v srednjih šolah za mladino in odrasle se je glede na prejšnje leto sicer zmanjšalo za 3 odstotke.

Številčnejši so moški le na terciarni ravni izobraževanja, kjer je razmerje 54:46.

Med vpisanimi v izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev je tudi v študijskem letu 2017/18 bilo 87 odstotkov študentk in 13 odstotkov študentov, trend torej ostaja.

Več kot polovica učiteljev starih med 30 in 49 let

Med zaposlenimi na področju izobraževanja večina, natančneje 56 odstotkov, pripada srednji generaciji 30–49 let. Mlajši od 30 let so najpogosteje zaposleni v vrtcih.

V osnovnih šolah predmetni učitelji in učiteljice, stari od 25 do 29, v povprečju prejemajo okoli tisoč evrov nižjo bruto plačo kot njihovi kolegi, stari 65 let ali več. V visokošolskem izobraževanju pa ta razlika znaša 2.804 evrov.

Kot je razvidno iz statističnih podatkov, je v Podravju povprečna mesečna neto plača v izobraževanju aprila letos znašala 1.217,28 evra oziroma 25,4 evra več od državnega povprečja v tej dejavnosti.

Sicer pa smo v podatkovni bazi SURSA pobrskali tudi po številu otrok na oddelek oziroma na vzgojitelja v posameznih slovenskih regijah:

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Veronika Jeseniška (nepreverjen)

za učitle gredo studirat samo najbolj butasti in leni froci

Starejše novice