Izpod rok slovenskih ustvarjalcev je nastal Vid - Corona bot, ki omogoča oceno tveganja za okužbo z novim koronavirusom, podaja pa tudi pomembne informacije in napotke na podlagi strokovnih smernic.

Kot so opredelili snovalci projekta, želijo s klepetalnim robotom doseči preprečevanje panike, razbremenitev zdravstvenih ustanov in jasno informiranje dela uporabnikov, ki so na podlagi podanih odgovorov v skupini srednjega ali visokega tveganja. 

Vid namreč poda natančne napotke za postopek samoizolacije, primeren kontakt in lokacije vstopnih točk s povezavami za pot prek Google Maps, če vas zdravnik tja napoti.

Do ocene tveganja in informacij prek Facebook Messengerja

Gre za inovativen pristop za ozaveščanje prebivalstva v času ukrepov družbenega distanciranja. Informacije so podane preko ilustracij na hiter, zapomnljiv in uporabniku domač način, direktno v aplikaciji Facebook Messenger. Klepetalni robot Vid se namreč odziva na odgovore uporabnikov in podaja relevantne informacije in napotke na podlagi smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Vir: Vidbot
Vir: Vidbot

Več kot 100.000 uporabnikov v štirih dneh

Kot pravijo ustvarjali, je bil povod za nastanek klepetalnega robota sorodni projekt tajskega Raziskovalnega inštituta Freak lab, kjer je ekipi medicinske stroke, oblikovalcev in razvijalcev uspelo lansirati klepetalni robot Covid19 Bot z isto namembnostjo. Slednjega je zgolj v prvih štirih dneh uporabilo več kot 100.000 ljudi.

Pod avtorstvom slovenskega robota so se podpisali Žiga Kramperšek, Emil Kozole, Matija Zajec, Tjaša Deu, Jaka Peršon, Marija Malgaj, Nejc Planinc, Jaka Vrhovec, Tjaša Povšič, Blaž Hrastnik in Ana Lipnik.

Preizkusite ga lahko na naslednji povezavi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice