V vrtcih po državi je te dni po dveh mesecih od zaprtja spet živahno, saj se zaposleni intenzivno pripravljajo na napovedan prihod malčkov.

Ob pojavu epidemije koronavirusa so bili sprejeti številni ukrepi za njeno zajezitev, med njimi je bil eden izmed največjih ukrepov zaprtje šol in vrtcev, do katerega je prišlo 16. marca. Sedaj skoraj natanko dva meseca po sprejetem ukrepu, pa se v skladu z odločitvijo ministrstva z 18. majem ponovno odpirajo vrtci, a z upoštevanjem priporočil pristojnih institucij.

Vrtci so do torka zbirali prijave, podatki o tem, koliko otrok se bo v ponedeljek znova vrnilo v vrtce, pa naj bi bili znani še danes. A za zdaj kaže, da se bo v vrtce vrnila skoraj polovica vseh otrok.

Po vsej Sloveniji, kjer v podatke ni vključeno področje Ljubljane, se v vrtce vrača 46,52 odstotka otrok, v Ljubljani pa se vrača od 60 do 65 odstotkov otrok, je za Mariborinfo sporočila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Tako Bogatajeva skupno pričakuje, da se bo v slovenske vrtce v ponedeljek v povprečju vrnilo od 50 do 55 odstotkov vpisanih otrok.

Točno število v Mariboru še ni znano, kljub temu se vrača veliko otrok

O točnem in podrobnem številu otrok na širšem območju Maribora oziroma Podravske regije, ki se s ponedeljkom vračajo v vrtce, trenutno še ne moremo govoriti, saj Branka Šamec, ravnateljica Vrtca Pobrežje in predstavnica Podravske regije v Skupnosti vrtcev Slovenije, pravi, da podatke in prijave še zbirajo.

Kljub temu smo ta podatek preverili pri posamičnih mariborskih vrtcih. V Waldorfski vrtec Mavrična dežela se od 87 otrok vrača 22 malčkov. Na drugi strani bo Vrtec Studenci Maribor od 570 otrok s ponedeljkom znova sprejel 240 malčkov.  

V Vrtec Ivana Glinška Maribor se v ponedeljek vrača 300 od 520 otrok, sedem od 35 otrok pa se vrača v Vrtec Želvica Maribor.

V vseh vrtcih bodo sprejeli vse prijavljene otroke. »Iz zavoda za šolstvo je bilo rečeno, da otrok ne zavračamo. Imamo eno skupino, kjer je večina otrok prišla nazaj, vendar se bomo potrudili, da bomo zadostili vsem ukrepom,« pravi Andrejka Žerjav, pomočnica ravnateljice Vrtca Studenci Maribor.

Največ otrok se v vrtce vrača v Ljubljani

Iz oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana so za STA sporočili, da se bo v ponedeljek v vrtec vrnilo najmanj 8100 otrok. Vodja oddelka Marija Fabčič je medtem za Radio Slovenija dejala, da so prejšnji petek preliminarni podatki pokazali, da se bo v vrtce vrnilo približno 60 odstotkov otrok, v nekaterih pa je namero izrazilo 76 odstotkov staršev, kar je po njenih besedah zelo veliko, višje od povprečja.

Nekoliko manj je napovedanih vključitev v enote Vrtca Slovenj Gradec, ki deluje na območju občin Slovenj Gradec in Mislinja. V tekočem šolskem letu je v ta vrtec vpisanih 847 malčkov, od teh se jih bo prihodnji teden po napovedih v vrtec vrnilo 287, kar predstavlja nekaj manj kot 34 odstotkov vseh, za teden dni pozneje, to je od 25. do 29. maja, pa so starši napovedali vključenost v vrtec za 290 otrok, kar je nekaj čez 34 odstotkov vseh, kažejo podatki vrtca oziroma slovenjgraške občine.

Vrtec Murska Sobota bo po podatkih, sporočenih do torka popoldne, v ponedeljek prišlo 390 otrok od 715 skupno vpisanih, torej okoli 55 odstotkov. Nekaj vzgojnega kadra je napovedalo odsotnost - nosečnice, kronični bolniki, vendar ravnatelj vrtca Borut Anželj danes točnih podatkov o tem še ni imel, ker si zaposleni status še urejajo pri zdravnikih oziroma pri medicini dela.

V vrtcih bodo veljala posebna pravila

Zaradi epidemije novega koronavirusa bodo vrtci skladno s priporočili prilagajali hišni red, poslovni čas in vzgojno-izobraževalno delo v oddelkih. O tem, kako bo delo potekalo, vrtci v teh dneh tudi obveščajo starše.

V vrtec se lahko vrnejo le zdravi otroci in zaposleni, starši pa bodo morali pred vstopom otroka v vrtec oddati podpisano posebno izjavo. V času prilagojenih razmer otroci v vrtec ne smejo prinašati igrač in knjig od doma, otroci jasličnih oddelkov pa lahko prinašajo ninice oziroma dude v vrečki, ki jih bo strokovna delavka shranila ločeno od ostalih.

Starši morajo ob prihodu v vrtec nositi svoje zaščitne maske, si ob vhodu v vrtec razkužiti roke in vzdrževati razdaljo 1,5 do dva metra od drugih. Otroci si v vrtcu rok ne bodo razkuževali, ampak si bodo roke večkrat dnevno temeljito umivali, v oddelku otroci in zaposleni ne bodo nosili mask, veliko časa naj bi preživeli tudi na prostem, so v obvestilih staršem med drugim zapisali v ljubljanskih vrtcih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice