Zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh je lahko smrtno nevarno. 

V jesenskem času so v ospredju kmetijska opravila v gozdu, v sadovnjakih in vinogradih ter delo, povezano s trgatvijo ter kuhanjem sokov in mošta. Da ne bi prihajalo do tragedij, kakršna se je v teh dneh zgodila na Vipavskem, ko sta se dve osebi v kleti zastrupili z ogljikovim dioksidom, policisti opozarjajo na povečano previdnost in nekatere varnostne ukrepe. 

Kleti so lahko smrtno nevarne 

Zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh je lahko smrtno nevarno. Pri vrenju mošta in kuhanju sokov nastaja namreč večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, prav tako pa ga je zelo težko zaznati. Zato svetujejo, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami.

Pazljivo tudi s traktorjem

Upoštevajte, da lahko traktor vozi voznik, ki ima veljavno vozniško dovoljenje kategorije F, je usposobljen za delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter ni pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil. Traktor mora biti registriran in tehnično brezhiben. Na traktorju in delovnem stroju se sme poleg voznika voziti druga oseba le, če je v ta namen na njem vgrajen sedež za prevoz oseb.

Otrok, mlajši od enega leta in pol, se na traktorju ali na delovnem stroju ne sme prevažati. Na traktorskih priključkih oseb ni dovoljeno prevažati, preden se vključi v promet na javni cesti pa mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče. 

Na previdnost v jesenskem času pa opozarjajo tudi pešce. Spoštujte cestnoprometne predpise, ob zmanjšani vidljivosti in ponoči pa bodite označeni z odsevnimi telesi ali opremljeni z baterijskimi svetilkami.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice