Rak je drugi vodilni vzrok smrti po svetu - približno ena od šestih smrti na svetu je posledica te bolezni.

Ta teden obeležujemo teden boja proti raku, danes pa še mednarodni dan osveščanja o HPV. HPV oziroma humani papilomavirusi so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških kot pri ženskah.

Humani papiloma virus je najbolj pogosta in najbolj nepoznana spolno prenosljiva bolezen pri mladih od 19. do 25. leta. Dokazano povzroča najmanj 5 odstotkov vseh rakavih obolenj. Od 40 do 60 odstotkov ljudi se v življenju vsaj enkrat okuži s HPVjem, kjer okoli 80 odstotkov žensk okužbo preboli in pozdravi z lastno imunostjo. 

Ljudje okuženi s HPV večinoma sploh ne vedo, da so okuženi. Pri večini žensk, okoli 90 odstotkov, okužba po osmih do dvanajstih mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah, okoli deset odstotkov, pa se lahko razvije trajna okužba s HPV. Pri teh je tveganje za razvoj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu večje, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Moški prenašalci virusa

Moški so na drugi strani imunsko manj uspešni v premagovanju okužbe in so po okužbi prenašalci virusa. Okužba jim na začetku ne povzroča težav in je ne morejo prepoznati, zaradi česar moških na HPV ne testirajo.

Svetovni teden boja proti raku letos poteka pod geslom Brez kajenja bo več življenja, kar bi lahko prenesli tudi na vpliv, ki ga ima kajenje na nastanek raka na materničnem vratu. Povezavo med kajenjem in rakom na materničnem vratu so raziskovali že leta 1977 in kasneje dokazali, da imajo kadilke dvakrat večjo verjetnost, da zbolijo za rakom materničnega vratu kot nekadilke, poroča STA.

Tveganje za raka materničnega vratu se povečuje s številom pokajenih cigaret. Večje tveganje za raka materničnega vratu imajo tudi pasivne kadilke, ki samo vdihavajo cigaretni dim iz okolice.

Bolje preventiva, kot kurativa

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ženskam polagajo na srce, naj ne pričnejo kaditi, ali pa kajenje opustijo, saj je nikotin ena izmed najbolj zasvajajočih snovi. 

Če želite opustiti kajenje, pa lahko pomoč dobite na brezplačni telefonski številki 080 27 77 ali na skupinskem ali individualnem svetovanju v vašem zdravstvenem domu. V domovih namreč potekajo skupinska in individualna svetovanja za opuščanje kajenja. Za pomoč se lahko obrnete tudi na svojega osebnega izbranega zdravnika in medicinsko sestro.

Na Nacionalnem inštitutu priporočajo tudi cepljenje proti HPV, s katerim lahko ženske zmanjšajo verjetnost za raka in predrakave spremembe materničnega vratu, in sicer tudi kar za 90 odstotkov. Ženske bi se naj tudi redno udeleževale presejalnih pregledov ZORA pri svojem osebnem ginekologu, opozarjajo tudi, da dosledna uporaba kondoma lahko zmanjša prenos okužbe do 70 odstotkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice