Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ste vedeli? Če je oseba okužena s koronavirusom, se policijsko pridržanje prekine.

Tudi v policiji zaznavajo okužbe policistov z novim koronavirusom. Kot pravijo, je število procentualno primerljivo z odstotkom okuženih v Sloveniji.

»Zaradi večje obremenjenosti policistov, ki so posledica epidemije in tudi z namenom zmanjšanja možnosti okužb na delovnem mestu – smo sprejeli nekatere ukrepe tako v smeri zmanjšanja oziroma neizvajanja določenih neoperativnih nalog policije, prestavitvijo različnih usposabljanj in določenimi organizacijskimi spremembami,« pojasnjuje Maja Ciperle Adlešič, predstavnica policije za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi.

Policija pa kljub povečanemu tveganju okužb z virusom covid-19 izvaja vse interventne policijske naloge v skladu s priporočili in navodili.

Pridržana oseba je okužena s koronavirusom. Kaj zdaj?

Primer. Če policisti vedo ali sumijo, da je oseba okužena s SARS-CoV-2 oziroma obolela s covid-19, osebe ne pridržijo v policijskih prostorih za pridržanje, ampak policija preko operativno-komunikacijskih centrov policijskih uprav poskrbi za takojšnje obveščanje zdravstvenega osebja, da izvede vse potrebne postopke s svojega področja.

Če policisti med izvajanjem pridržanja ugotovijo, da je oseba okužena s koronavirusom, se pridržanje prekine in takoj obvesti zdravstveno osebje, ki osebo prevzamejo v nadaljnjo obravnavo. 

V primeru predaje take osebe zdravstvenemu osebju, oseba ni več pridržana oziroma se pridržanje zaključi. V izjemnih primerih (na primer agresivnost osebe), pa lahko tako osebo izjemoma pridržijo tudi v zdravstveni ustanovi, pri čemer policija zagotovi varovanje take osebe in s tem tudi zdravstvenega osebja.

Sledijo ukrepi za preprečevanje širjenja covid-19, skladno z navodili in usmeritvami ministrstva za notranje zadeve, Generalne policijske uprave in Nacionalnega inštituta za javno zdravje – na primer razkuževanje službenega intervencijskega vozila, s katerim je bila oseba privedena, službenih prostorov, kjer se je ta oseba nahajala, zlasti prostorov za pridržanje, in drugo. Po zaključenem postopku možje v modrem temeljito opazujejo svoje zdravstveno stanje.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Zanimivi zakoni naših veleumov. To pomeni, da če se okužim z tem sranjem potem lahko delam pizdarije?

Voznik (nepreverjen)

Kaj pa je storiti ko ti policist nezaščiten brez rokavic in maske tišči ustnik in frulico za pihat a za njih ni obvezno nositi zaščite čeprav bi pijan prej presodil da si brez alkohola v sebi samo on ne ki bi mogel biti za vzgled vsem tudi psiholog bi moral malo moral videti in presoditi v kakšnem stanju je voznik . Žal ampak po treh mesecih njihove akademije res ne moreš vsega naučiti.

Heh (nepreverjen)

Še enega nisem videl brez, tako, da ne vem kaj palamudiš in drek mešaš. 3-mesečna akademije je za mejaše, genij. Drugi policisti tu v mestu itd imajo 2-letno šolanje. Zakaj vedno najbolj neumni najbolj glasno javkajo?

In reply to by Voznik (nepreverjen)

Starejše novice