Foto: Bobo
Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji tudi letos predlaga podražitev vinjet. Potem ko vlada za podražitve minula leta ni imela posluha, je ministrstvo za infrastrukturo predlog letos podprlo in ga poslalo v medresorsko obravnavo.

Že pred poletjem bi tako lahko prišlo do 6,8-odstotnega dviga cen, letna vinjeta za avtomobile bi tako stala dobrih 117 evrov, poroča časnik Delo.

»V Darsu smo ministrstvu za infrastrukturo predlagali prilagoditev cen vseh vrst vinjet, ne zgolj rasti cen življenjskih potrebščin, kot je, denimo, avtomatizem v Avstriji, ampak tudi stroškom načrtovanih investicij. Končna odločitev je v rokah vlade,« so informacije Dela za STA potrdili v slovenskem upravljavcu avtocest.

Opozorili so še, da podražitev iz navedenih razlogov predlagajo vsako leto, cena pa je nespremenjena že od 1. decembra 2013.

Inflacija je od tedaj do aprila letos znašala 22,3 odstotka.

Podražitve so na ministrstvu podprli 

Na ministrstvu so za časnik pojasnili, da so predlog podražitev podprli, predvsem v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.

Predlog mora potrditi tudi vlada, zato ni znano, kdaj bi višje cene lahko začele veljati, na Darsu pa si po informacijah Dela prizadevajo, da še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija.

Če bi vlada potrdila 6,8-odstotno podražitev, bi se cena letne vinjete za avtomobile povišala s 110 evrov na dobrih 117 evrov, mesečna vinjeta bi se podražila s 30 evrov na 32 evrov in tedenska s 15 evrov na 16 evrov.

Za motorje bi se letna vinjeta podražila s 55 evrov za slabe štiri evre, polletna s 30 evrov za dva evra in tedenska za pol evra na osem evrov. Za kombije pa bi se letna vinjeta podražila z 220 evrov na 235 evrov, mesečna s 60 na 64 evrov ter tedenska s 30 na 32 evrov.

Slovenija ima vinjete od 1. julija 2008.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Igorp (nepreverjen)

Aja to zato ker se vsak dan vozimo v kolonah po ac??
Organizacija...razcep dragucova v casu korone je bila delna zapora zaradi izgranje zeleznice cez ac.. zastoji... potem so nekaj popravljali cesto na istem odseku sedaj pa komplet cesto in ograjo... pa kdo se dela norca?? Za to placujemo vinjete??

Tinček sin od kulaka (nepreverjen)

odgovornim želim da jim sin zeta domov pripelje
to pa mora biti sramota za familijo

In reply to by Igorp (nepreverjen)

Suska (nepreverjen)

v Avstriji je vinjeta bistveno cenejša kot pri nas
pa imajo več avtocest

Templer (nepreverjen)

In podražitev so na ministerstvu podprli,seveda udari po malem človeku,sprašujem se ,kako dolgo še??!!

Občinska Kuzla (nepreverjen)

Predlagam takojšnjo ukinitev Družbe za avtoceste RS.

Starejše novice