Ameriško podjetje, ki po ugodnih cenah ponuja prevoze za vsakogar, ki želi priti od točke a do točke b, deluje že skoraj po vsem svetu. Kmalu vendarle tudi v Sloveniji?

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je za Nova24TV razkril, da vlada pripravlja zakonodajo, ki bo omogočila prihod Uberja, najbolj prepoznavne alternative vožnji s tradicionalnimi taksi, v Slovenijo.

»Lahko bi se zgodilo, da bo že v naslednjem mesecu zakonodaja pripravljena. Na prvi pogled smo želeli spremeniti le eno besedo v celotni zakonodaji, potem pa smo šli malo bolj silovito urejati ta zakon,« je dejal za oddajo Tema dneva.

Ameriški gigant Uber je željo po prodoru na slovenski trg izkazal že večkrat. S prihodom bi predstavljal trn v peti zlasti taksistom in celo navadnim lastnikom avtomobilov. 

Marsikje po Evropi so se taksisti znesli nad Uberjevim vozili, tako da so jih uničevali in celo zažigali. Dejansko pa Uber ne poseduje niti enega vozila in ne zaposluje nobenega voznika - slednji so le zunanji partnerji podjetja. Avtomobili so last samih voznikov oziroma podjetja, ki ga morajo sami ustanoviti, da lahko delajo za Uber.

Uber deluje tako, da si oseba preko pametnega telefona izbere vozilo, s katerim se želi peljati, medtem pa lahko ves čas preko aplikacije komunicira z voznikom. Prav tako aplikacija kaže točno, kje se vozilo v danem trenutku nahaja, izračuna pa tudi okvirni strošek do željenega cilja.

Plačilo je brezgotovinsko. Obenem je še bolj poskrbljeno za varnost, saj potnik prejme tudi ime in sliko voznika.

Vrtovec meni, da bi na tak način bilo manj utaje davkov na področju ponujanja prevozov. »Na ministrstvu se ukvarjamo s tem, kako to povezati s Finančno upravo Republike Slovenije. Pobiranje davkov in izstavljanje računov bo enostavno,« je zagotovil minister.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tha d (nepreverjen)

Končno! Da bi le blo konec z predragimi taxiji!

Starejše novice