V mesecu novembru in decembru bodo izvajalci zdravstvenih sotritev po celotni Sloveniji začeli s postopnim izdajanjem elektronskih bolniških listov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije uvaja elektronsko rešitev, ki bo omogočala postopno nadomestitev papirnatega obrazca, ki se bo s februarjem 2020 v večini primerov poslovil.

Novost ne velja za vse

Obrazec o upravičeni zadržanosti z dela se bo med drugim namreč še vedno tiskal za zaposlene pri fizičnih osebah in za zaposlene pri tujih organizacijah ter konzularnih in diplomatskih predstavništvih v Sloveniji, so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pilotna uvedba uspešna

Meseca septembra so s pomočjo zdravstvenih domov Ljubljana, Medvode in Slovenske Konjice ter štirih zasebnikov, začeli pilotno uvedbo elektronskega bolniškega lista.

»Pilotna uvedba je bila izredno koristna, saj je bilo ugotovljenih več manjših pomanjkljivosti in napak, ki so bile odpravljene. To je omogočilo boljšo pripravo navodil in informacijskih rešitev, ki so sedaj pripravljene na nacionalno uvedbo, « so povedlai na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Nacionalna uvedba do konca leta

Nacionalna uvedba elektronskega bolniškega lista bo tako potekala do konca leta, saj se morajo v sistem vključiti vsi zdravstveni izvajalci. V prehodnem obdobju do začetka februarja bodo zdravniki še vedno izdajali tudi papirnati obrazec.

Novosti tudi za delodajalce

Od februarja bodo morali delodajalci za zaposlene, ki bodo začasno zadržani od dela, obvezno prevzemati elektronski bolniški list prek spletnega sistema SPOT, prej znan kot eVEM. 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje zato pozivajo delodajalce, da do meseca februarja prilagodijo svojo informacijsko opremo.

Razbremenitev družinskih zdravnikov

Pritojni so prepričani, da bo uvedba elektronskega bolniškega lista pomembno razbremenila družinske zdravnike. Pričakujejo, da se bo s časom zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah, saj jim zgolj zaradi pridobitve bolniškega lista ne bo potrebno obiskati zdravnika v tistih primerih, kjer pregled ob zaključku bolniškega staleža ne bo potreben.

V zdravniških vrstah pa so do novosti nekoliko skeptični, saj ocenjujejo, da prinaša dodatne administrativne obremenitve za zdravnike.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sploh nobenih (nepreverjen)

zdravniskih goljufij vec ... v zapor z medicinsko mafijo

Starejše novice