Komisija za preprečevanje korupcije je primer ustanovitve avtocestne policije predala tožilstvu.

Komisija za preprečevanje korupcije pri obravnavi sporazuma o medsebojnem sodelovanju pri projektu ustanovitve avtocestne policije ni ugotovila sumov kršitve nasprotja interesov oziroma korupcije, je pa ugotovila, da v zvezi s tem izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, zato je primer predala Specializiranemu državnemu tožilstvu.

Kot so sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije, so predhodni preizkus v zadevi ustanovitve avtocestne policije začeli na podlagi prijave iz junija letos.

Iz očitkov v prijavi je izhajalo, da bi pri sporazumu o medsebojnem sodelovanju pri ustanovitvi avtocestne policije, ki je bil sklenjen 23. decembra 2020 med ministrstvom za notranje zadeve, ministrstvom za infrastrukturo, policijo in Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji, lahko šlo za zaznavo znakov nasprotja interesov oziroma elementov korupcije.

Komisija je v postopku proučila omenjeni sporazum in ostalo relevantno dokumentacijo. Ker je ugotovila, da očitki iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve nasprotja interesov, je postopek ustavila.

»Ker pa je bilo ugotovljeno, da iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, je komisija prijavo odstopila v pristojno reševanje Specializiranemu državnemu tožilstvu,« so sporočili iz KPK.

Po informacijah časnika Delo pa naj bi pristojne institucije v zvezi s projektom ustanovitve avtocestne policije že napisale prve kazenske ovadbe.

Te naj bi doletele nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, nekdanjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in direktorja uprave avtocestne policije Andreja Juriča, ki so bili poleg uprave Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji podpisniki spornega sporazuma o medsebojnem sodelovanju pri ustanovitvi avtocestne policije, poroča Delo.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stanko Kodric (nepreverjen)

In kakšno lažnjivi dejanje naj bi Hojs in Vrtovec zagrešila??

ffh (nepreverjen)

toplovodari majo novo realnost strasno mlate

Starejše novice