Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so javno objavili dodatne informacije glede zadnjega nadzora nad uporabo aditivov.

Pojasnjujejo, da uradni nadzor mesnic poteka skladno z letnim programom dela Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Vsako leto Inšpekcija UVHVVR pregleda določeno število mesnic, ki so izbrane na podlagi ocene tveganja, ne glede na to ali delujejo v sklopu trgovskih verig ali samostojno. V posebne nadzore so vključene tudi manjše mesnice.

Živila več ni bilo v prometu, zato ni bilo sprotnega obveščanja potrošnikov

Inšpekcija UVHVVR je v poslovalnici Supermarket Tuš Grosuplje, dne 6.6.2019, izvedla vzorčenje mletega mesa in mase za čevapčiče. Proizvoda sta se tržila kot nepredpakirana (v reinfuzi) in sta bila proizvedena v poslovalnici na dan vzorčenja. Laboratorij je pri obeh vzorcih odkril prisotnost žveplovega dioksida, zato sta bila oba vzorca ocenjena kot nevarna, saj bi pri ljudeh s preobčutljivostjo oziroma alergijo lahko povzročila zdravstvene težave. Spornih živil od takrat ni bilo več v prometu, potekel pa jima je tudi rok uporabe, zato inšpekcija ni izvedla sprotnega obveščanja potrošnikov. 

Sprotno obveščanje se izvaja samo v primerih, ko je nevarno živilo še v prometu oziroma če obstaja verjetnost, da ga potrošniki še lahko hranijo doma.

Inšpekcija pri svojem delu samostojna in neodvisna

Iz Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še pojasnjujejo, da je Inšpekcija UVHVVR pri svojem delu samostojna in neodvisna. V skladu s svojo prakso in predpisi potrošnike obvešča samostojno v zvezi z živili s področja živilske zakonodaje.  V kolikor bi imeli informacijo s strani Inšpekcije UVHVVR o teh nadzorih in načrtovanih aktivnostih v zvezi s tem, bi se v skladu z načeli nujnega obveščanja potrošnikov o pomembnih zadevah v komuniciranje aktivno vključili. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
niripsa (nepreverjen)

Kdo piše take butaste, da se meso barva?! Saj žveplov dioksid ni barva ampak konzervans. Barvila so nekaj povsem drugega. Z dodajanjem ževplovega dioksida se podlajša obstojnost mesa in posledično obdrži tudi svojo lastno barvo dlje časa. NE gre pa za nobeno barvanje. Tos ta dve povsem drugačni stvari.

Fenix (nepreverjen)

Članke pišejo neuki falirani družboslovci.

In reply to by niripsa (nepreverjen)

Starejše novice