Danes je potekala predstavitev mednarodnega projekta Houses v okviru katerega nastaja turistični proizvod, imenovan »Poti podeželskih hiš«. Namen projekta je povezati ponudbo podeželskih hiš in hotelov.

Projektni partnerji so v prvi fazi naredili javni natečaj, preko katerega so izbrali posamezne podeželske hiše iz določenega območja. Stremijo k temu, da izboljšajo ponudbo podeželskih hiš in jo vključijo k ponudbi izbranih hotelov. 

V projekt vključeni Slovenija in Madžarska

Projekt »Poti podeželskih hiš« je delno financiran s strani Evropske unije ter Evropskega sklada za regionalni razvoj. Pri projektu sodelujejo še Društvo za trajnost virov Si.Energija in znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj iz Slovenije, ter madžarski društvi iz Železne županije in županije Zala.

V prihodnje si projektni partnerji prizadevajo soustvarjati podobne projekte in s tem pomagati lokalnemu prebivalstvu uresničiti nove ideje, nove potenciale in nove zaposlitve.

»Poudarek projekta je na čezmejnem sodelovanju, predvsem pa povezati turistične ponudnike na obeh straneh. Tukaj izstopajo podeželske hiše, katerih ponudbo poskušamo povezati s hoteli«, je povedala Jožica Toplak iz društva SI.ENERGIJA.
 

Ena izmed organizatork današnjega dogodka je bila tudi predsednica Szeder-Kummer Mária iz madžarskega Društva za razvoj vasi v županiji Zala.

»V sklopu tega projekta želimo pokazati turistom, ki bivajo v hotelih v okolici, kaj so za nas podeželske hiše in kaj jim lahko ponudijo«, pravi Maria. 

Današnja predstavitvena pot jih je vodila iz vasi Zalaegerszeg na Madžarskem, kjer so si ogledali kovačnico, do Posestva Mala Rosa. S tem so želeli spoznati in primerjati vlogo podeželskih hiš v Sloveniji s hišami na Madžarskem. Pot so končali v Lentiju, kjer so obiskali Hotel Balance. 
 

V projekt vključene tudi tri destinacije iz Prekmurja

V projekt Houses so iz Prekmurja vključene tri destinacije in sicer Posestvo Mala Rosa, hotel Štrk in Pomelaj. 

Iz zapuščene kmetije v Stanjevcih se je z veliko željo in ljubeznijo do narave rodilo Posestvo Mala Rosa.

»Pred devetimi leti sva se z možem iz Ljubljane preselila na Goričko, kjer sva kupila zapuščeno posest  na kateri sva združila kmetijstvo in turizem. Zdaj že tri leta uspešno poslujem kot kmetica«, pravi Alenka Čede iz posestva Mala Rosa.

Za vse udeležence projekta je to združevanje zelo pomembno.

»Sodelovanje v projektu je zame zelo pomembno. Kot prvo širi moje znanje, privabi nove ljudi, veča se naša prepoznavnost in nas v teh časih tudi povezuje. Zelo sem vesela, da smo postali izletniška točka za domače in tuje goste«, dodaja Alenka. 

Pri njih najdemo aronijo, jedilno sivko, zelišča, posebno pozornost pa namenjajo sadovnjaku. Kot posebnost v poletnih mesecih pod senikom ponujajo izdelke iz jedilnih vrtnic. 

Hotel Štrk, Lovenjakov dvor je hotel s 24 sobami. Najdete ga v Polani v bližini mesta Murska Sobota. V hotelu je poskrbljeno tako za najmlajše popotnike kot tudi za hišne ljubljenčke.

Na Pomelajevi domačiji v Mali Polani najdemo vez med novimi in starimi časi. Ponujajo izdelke iz domače obrti, ki so narejeni iz ličja in šibe ter tudi kulinarične izdelke kot so različne marmelade in vložena zelenjava.

Na poti podeželskih hiš najdemo tudi tri podravske destinacije

Iz Podravja so bili v projekt vključeni Viničarski muzej, Hiška Herberstein, in Hrgova domačija.

Viničarski muzej iz Podlehnika odpira vrata v svet vinogradov in gozdov predvsem pa v objem gostoljubnih domačinov. V obnovljeni viničariji lahko degustirate odlična haloška vina in dobrote. 

Hiška Herberstein je locirana na obronkih čudovitih Slovenskih goric. Na Mestnem Vrhu najdete viničarijo, ki stoji ob ptujski kulturni poti. V slamnati hiški je zaživel majhen muzej, kjer pohištvo in predmeti pričarajo življenje na viničariji.

»Hiška Herberstein ima v ponudbi tudi prenočitve, kjer večinoma prenočujejo tujci. Tuje goste te naše podeželske hiše namreč bolj privlačijo kot naše domače goste«, pove Nataša Mršek iz Bistra Ptuj.

Kot zadnja iz Slovenije je v projekt vključena Hrgova domačija iz Vitomarcev. Domačija je sestavljena iz značilne cimprane panonske hiške in gospodarskega poslopja. Tam najdemo muzej z eksponati iz kmečkega življenja in prireditveni prostor.  
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice