Slika je simbolična.
V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so za STA navedli, da pri sekvenciranju genomov novega koronavirusa sodelujejo oddelki diagnostične, javozdravstvene in raziskovalne mikrobiologije. Določanje genoma poteka direktno iz vzorcev, da bi bila sekvenca dobra, pa mora biti virusa v vzorcu dovolj.

V tem primeru pa pridobljena sekvenca ni popolna.

Tisti deli, ki so jih lahko analizirali, se povsem ujemajo z angleškim sevom, trdijo v omenjenem laboratorju. Zato predvidevajo, da je v vzorcu zelo verjetno bil prisoten novi angleški sev, ne morejo pa tega povsem potrditi.

Poleg nacionalnega laboratorija analize vzorcev množično opravljajo tudi na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, od koder so nedavno sporočili, da novega seva med analiziranimi vzorci še niso zaznali. Ali še vedno niso zaznali novega seva, pa danes za STA niso pojasnili.

Novi sevi povzročajo večjo kužnost

Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - ni v tem, da bi povzročali težji potek bolezni, ampak zaradi mutacij povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano navajajo, da je oblika novega seva virusa, na katero morajo protitelesa delovati, kljub mutacijam ostala enaka.

To dokazujejo tudi primeri iz Anglije, kjer niso opazili ponovnih okužb z novim sevom pri ljudeh, ki so že bili okuženi s starim virusom. Protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom, kar pomeni, da je cepivo učinkovito tudi proti novemu sevu, navajajo v laboratoriju.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
O07 (nepreverjen)

Prvo neprimerni hitri testi,noben ne bo odgovarjal, zdaj pa to?

dd (nepreverjen)

UMETNO NAREJEN "SEV" ISTOČASNO KOT JE IZŠLO CEPIVO DA BI SE DOKAZALO DA JE VIRUS ZELO ŠIRLJIV IN DA JE EDINA REŠITEV ČIP, AMPAK NE BO VAM USPELO, VSE VAŠE "SEVE" BOMO SPOMLADI PO VSEJ EVROPI ZATRLI Z NASILJEM IN NE S ČIPI

dd (nepreverjen)

TREBA JE BILO NEKAJ NAREDIT DA BO LAHKO ŠE DALJE ZAPRTO VSE SAJ OB TAKEM TEMPU BI SE ŽE V PON. MORALA ZAČET ŠOLA, ZDAJ PA JE PAČ COVID-21 TU IN TREBA ZAPRET VSE DO JESENI, SPOMLADANSKI UPORI PO CELI EVROPI BOJO TAKI KOT SI JIH NISTE MOGLI NITI PREDSTAVLJAT

Starejše novice