Zaradi suma okužbe z virusom Zahodnega Nila je bilo letos v Sloveniji testiranih več kot 30 bolnikov. Pri eni osebi so virus potrdili.

V Sloveniji so v okviru sistematičnega epidemiološkega spremljanja okužb z virusom Zahodnega Nila zabeležili en in edini primer do zdaj, in sicer v Osrednjeslovenski regiji, poroča STA. 

Na NJIZ so navedli, da je potrditev primera okužbe skladna s pričakovanji, saj se že več kot mesec dni pojavlja v nekaterih mejnih regijah v sosednjih državah. Po podatkih, ki so bili zbrani do 30. avgusta, pa je v državah Evropske unije zbolelo več kot 700 ljudi.

Vročinska bolezen, podobna gripi

Večina oseb, ki se ob piku komarja okuži z virusom Zahodnega Nila, ne zboli. Le petina okuženih bolnikov zboli z vročinsko boleznijo, podobno gripi, ki preneha brez posledic.

Prizadetost osrednjega živčnega sistema, ki se odraža kot meningoencefalitis, pa medtem prizadene manj kot odstotek okuženih. Večina bolnikov s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema je starejših od 65 let in kronično bolnih, dodajajo na STA. 

Najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje tveganja okužbe pa je izogibanje pikom komarjev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice