Ste vedeli? Divjad pri bežanju porabi precej več energije kot pri normalnem gibanju v sedmih do desetih dneh in ob pomanjkanju hrane težko nadomesti izgubljeno energijo.

Nizke temperature in debela snežna odeja terjajo od prostoživečih živali še več energije, hkrati pa jim otežujejo dostop do hrane, opozarja Lovska zveza Slovenije. Živali so temu prilagojene tako, da se čim manj gibljejo in tako po nepotrebnem ne trošijo energije.

»Ljudje - sprehajalci, lastniki psov in vsi, ki se rekreirajo v naravi - bomo za živali največ naredili, če bomo v gozdovih in na mestih, kjer se prostoživeče živali zadržujejo oziroma skrivajo, izvajali čim manj motenj, ter jim omogočili, da bodo varčevale z energijo v težkih zimskih razmerah,« svetujejo.

Tudi divjad potrebuje svoj mir

Zato Lovska zveza Slovenije poziva tudi lastnike psov kot ljubitelje živali, naj bodo psi vedno pod nadzorom oziroma na povodcih in ne tekajo prosto po naravi, saj se za razliko od prostoživečih živali vrnejo v topel dom, kjer imajo tudi hrano:

»V takšnih razmerah namreč ni potrebno, da pes fizično napade srno – zanjo je lahko usodno že vsakodnevno bežanje pred radovednostjo spuščenih kužkov, prestrašene živali bežijo, pri tem pa jih še dodatno ovira visok sneg.«  

Divjad namreč pri enkratnem hitrem pobegu porabi več energije kot pri normalnem gibanju v sedmih do desetih dneh, na begu in ob pomanjkanju hrane pa težko nadomesti izgubljeno energijo, zato zaradi oslabelosti lažje postane plen plenilcev ali pa oslabi in pogine.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ivynajavonn (nepreverjen)

Lep nasvet. Ampak.."lovska zveza".. kot da so oni neki ljubitelji živali. Lovci so popolnoma nepotrebna stvar in ljudje se tega morajo začet zavedat. Pobijanje živali je nepotrebno. Naj narava opravi svoje.

Starejše novice