S prvim julijem bo v veljavo stopila nova evropska direktiva, ki za nakupe iz držav Evropske unije uvaja več novosti. Med drugim bo za vse spletne nakupe obvezno plačilo davka na dodano vrednost.

Slaba novica za vse, ki na veliko naročate prek portalov, kot so AliExpress, Wish in podobni, kjer prodajajo trgovci s Kitajske.

Obračunavanje davka na dodano vrednost pri čezmejnem e-trgovanju se v Evropski uniji posodablja. 

Po trenutni zakonodaji so pošiljke v vrednosti do vključno 22 evrov ob uvozu oproščene vseh dajatev. Za pošiljke v vrednosti od 22 do 150 evrov pa se obračuna samo davek, carina pa ne. To pa bo spremenila nova evropska direktiva, ki v veljavo stopa 1. julija. 

Ena od novosti je ukinitev oprostitve plačila davka za uvoz blaga v vrednosti, ki ne presega 22 evrov. Od četrtka dalje bo tako treba za vse blago, uvoženo v Evropsko unijo, plačati davek. Pošiljke v vrednosti do 150 evrov bodo še vedno oproščene plačila carine.

Davek na dodano vrednost se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 odstotkov, znižani stopnji 9,5 odstotkov oziroma posebni znižani stopnji 5 odstotkov. Znižane stopnje DDV veljajo na primer za prehrambne izdelke, zdravila, knjige.

Kot so pred časom sporočili s Pošte Slovenije, se po nekaterih ocenah zaradi razcveta spletnega nakupovanja letno izgubi sedem milijard evrov javnih prihodkov zaradi oprostitve davka na dodano vrednost za uvoz blaga iz držav, ki niso članice Evropske unije v vrednosti do 22 evrov.

Kaj vse se spreminja? 

Z julijem 2021 bodo nova pravila:

  • zagotovila, da se bo davek na dodano vrednost plačal tam, kjer bodo blago in storitve uživane;
  • ponovno vzpostavila pošteno konkurenco med evropskimi in neevropskimi spletnimi trgovci in spletnimi trgovci in fizičnimi trgovinami, kar je še pomembnejše glede na krizo, ki jo je povzročila epidemija covid-19;
  • podjetjem ponudila preprost in enoten sistem za prijavo in plačilo obveznosti za davek na dodano vrednost pri čezmejnih transakcijah za kupce v Evropski uniji prek dveh novih spletnih sistemov: sistem »vse na enem mestu« (VEM) za davek na dodano vrednost in sistem »vse na enem mestu« (VEM) za uvoz.

Vse informacije, tudi pogosta vprašanja in odgovori o novem sistemu so objavljene na spletnih straneh Finančne uprave Republike Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice